Hel kyckling i lergryta med rotsaker och apelsinsås

Ibland hittar man mat som både är billig och bra för miljön. Häromdagen hittade jag svensk kyckling för 20kr/kg, och tänkte att jag skulle göra något smarrigt. Men när jag kom hem och såg den där på bänken, så gick tankarna mer åt "vad har jag gett mig in på?" - hållet. Jag hade nämligen aldrig tillagat en hel kyckling förut. Jag har varit med mamma och mormor när de tillagat, men då var jag liten, och nu skulle jag tillaga en helt själv. Som tur är fick jag lite tips utan en fin vän, och idéer och fantasin drog igång. MUMS!

 
HEL KYCKLING I LERGRYTA MED ROTSAKER OCH APELSINSÅS


Börja med att lägga lergrytan i blöt i ca 1,5-2 timmar. Detta för att den inte skall spricka i ugnen. Under tiden kan du förbereda kycklingen. Det är några moment att gå igenom, men SÅ värt det.

Fyllning:
2 apelsiner
1 citron
1-2 skalade morötter
1-2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Paprikakrydda
Salt, peppar
Chilipulver

Gör såhär: Skölj frukterna, skala morötterna och lökarna. Skär sedan morötterna i slantar, löken i ’båtar’ , citronen och en apelsin i mindre bitar. Dela vitlöksklyftorna på hälften och lägg allt i en skål. Krydda efter smak, (jag gick på känsla så har inga exakta mått.) Pressa sedan den andra apelsinen och häll saften i skålen, blanda om väl och fyll kycklingen med blandningen. Lägg ihop/korsa och bind eventuellt ihop benen om det behövs. Krydda sedan kycklingen med paprika och chili, och låt vila i kylskåp tills den skall in i ugnen.

Marinad:

1 dl rapsolja
2 msk soya
1 tsk honung
1 dl vatten
3-4 pressade vitlöksklyfor
Chilipulver
Paprikakrydda
Salt, peppar

Gör såhär: Blanda ihop marinaden och låt vila en stund. Ta upp lergrytan ur vattnet och lägg i kycklingen, lägg gärna resterande fyllning runt om, och häll på ca 2-3 dl vatten.  Stryk marinaden över kycklingen innan den skall in i ugnen. Pensla kycklingen lite då och då med marinaden. Min kyckling stod inne i ca 40 minuter med lock på 175’c, sedan tog jag av locket, hällde av skyn i en kastrull och höjde värmen till 225’c i ca 15-20 minuter. Tiden beror på storleken på kycklingen och på hur din ugn är, men man kan räkna med ca 50-90 minuter. Är du osäker så ta temperatur på kycklingen, den skall ligga på runt 74’c och ingen köttsaft skall rinna ut när du skär i den. När du höjer värmen kan du ställa in rotsakerna i ugnen.

 

Apelsinsås

Sky ifrån kycklingen
½ dl mjöl
1 dl grädde
3 dl mjölk
Soya
Salt, peppar
2 msk röd vinbärsgelé
Oregano

Gör såhär: Koka upp skyn och vispa i mjölet. Häll på grädde, mjölk och soya, och smaka upp med salt och peppar. När såsen börjat tjocka vispar du även ner gelén och lite torkad oregano. Låt sjuda på låg värme och ha i mer sky om du vill ha djupare smak i såsen, för en mer framkommande apelsinsmak kan man pressa i extra saft. Skär bort köttet från kycklingen och servera med rotsakerna, såsen och gelé.

 
Såsen blev faktiskt så god att jag slickade rent tallriken efter åt, haha.Kommentarer

Åhhh jag som älskar kyckling :D <3

Svar: Ja, det är så gott! :)
Hannah

Anna

Så retro:)! Undrar hur många lergrytor det göms i långt bak i skåpen i svenska hem?! Det ser fantastiskt och låter som ett bra projekt en ledig dag eller helg!

Svar: Haha, ja det finns nog en hel del! :) min användes för första gången faktiskt, och det blev ju riktigt gott! :) kommer definitivt att använda den igen.
Hannah

Verkar jättegott ju!! x

Svar: Tack, det är supergott!
Hannah


Kom ihåg


Trackback