Hel kyckling i lergryta med rotsaker och apelsinsås

Ibland hittar man mat som både är billig och bra för miljön. Häromdagen hittade jag svensk kyckling för 20kr/kg, och tänkte att jag skulle göra något smarrigt. Men när jag kom hem och såg den där på bänken, så gick tankarna mer åt "vad har jag gett mig in på?" - hållet. Jag hade nämligen aldrig tillagat en hel kyckling förut. Jag har varit med mamma och mormor när de tillagat, men då var jag liten, och nu skulle jag tillaga en helt själv. Som tur är fick jag lite tips utan en fin vän, och idéer och fantasin drog igång. MUMS!

 
HEL KYCKLING I LERGRYTA MED ROTSAKER OCH APELSINSÅS


Börja med att lägga lergrytan i blöt i ca 1,5-2 timmar. Detta för att den inte skall spricka i ugnen. Under tiden kan du förbereda kycklingen. Det är några moment att gå igenom, men SÅ värt det.

Fyllning:
2 apelsiner
1 citron
1-2 skalade morötter
1-2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Paprikakrydda
Salt, peppar
Chilipulver

Gör såhär: Skölj frukterna, skala morötterna och lökarna. Skär sedan morötterna i slantar, löken i ’båtar’ , citronen och en apelsin i mindre bitar. Dela vitlöksklyftorna på hälften och lägg allt i en skål. Krydda efter smak, (jag gick på känsla så har inga exakta mått.) Pressa sedan den andra apelsinen och häll saften i skålen, blanda om väl och fyll kycklingen med blandningen. Lägg ihop/korsa och bind eventuellt ihop benen om det behövs. Krydda sedan kycklingen med paprika och chili, och låt vila i kylskåp tills den skall in i ugnen.

Marinad:

1 dl rapsolja
2 msk soya
1 tsk honung
1 dl vatten
3-4 pressade vitlöksklyfor
Chilipulver
Paprikakrydda
Salt, peppar

Gör såhär: Blanda ihop marinaden och låt vila en stund. Ta upp lergrytan ur vattnet och lägg i kycklingen, lägg gärna resterande fyllning runt om, och häll på ca 2-3 dl vatten.  Stryk marinaden över kycklingen innan den skall in i ugnen. Pensla kycklingen lite då och då med marinaden. Min kyckling stod inne i ca 40 minuter med lock på 175’c, sedan tog jag av locket, hällde av skyn i en kastrull och höjde värmen till 225’c i ca 15-20 minuter. Tiden beror på storleken på kycklingen och på hur din ugn är, men man kan räkna med ca 50-90 minuter. Är du osäker så ta temperatur på kycklingen, den skall ligga på runt 74’c och ingen köttsaft skall rinna ut när du skär i den. När du höjer värmen kan du ställa in rotsakerna i ugnen.

 

Apelsinsås

Sky ifrån kycklingen
½ dl mjöl
1 dl grädde
3 dl mjölk
Soya
Salt, peppar
2 msk röd vinbärsgelé
Oregano

Gör såhär: Koka upp skyn och vispa i mjölet. Häll på grädde, mjölk och soya, och smaka upp med salt och peppar. När såsen börjat tjocka vispar du även ner gelén och lite torkad oregano. Låt sjuda på låg värme och ha i mer sky om du vill ha djupare smak i såsen, för en mer framkommande apelsinsmak kan man pressa i extra saft. Skär bort köttet från kycklingen och servera med rotsakerna, såsen och gelé.

 
Såsen blev faktiskt så god att jag slickade rent tallriken efter åt, haha.Det är okej att inte må bra.

Nej, jag har inte slutat blogga. Flera har frågat mig detta eftersom jag inte har uppdaterat på några veckor. Jag har helt enkelt inte orkat ta mig tid för det, och när det känns som en press att blogga så blir det på något sätt inte kul längre. Jag älskar att pyssla ihop något gott fikabröd, eller laga lite finare mat och ta alldeles för många bilder innan jag är nöjd med resultatet. Men under vinterhalvåret är det så mörkt och tråkigt att bilderna inte alls blir som jag vill. Jag vill kunna ta mig klok tid att göra snygga bilder, och genomtänkta inlägg. Den senaste tiden har det inte funnits ork till det, för just nu mår varken min kropp eller knopp så bra. (Sa hon just det där?) Jo, det gjorde jag. Jag mår inte så bra just nu.

Att våga erkänna att man inte mår bra är något som många bävar inför, trots att det är lika vanligt som att ha strumpor på sig. Man är rädd att bli dömd, och att få höra saker som "äh, ryck upp dig!" och "bara du kan ändra ditt eget mående." Och visst är det ibland så, att man behöver rycka upp sig och ta tag i det som tynger en. Men det är inte alltid så lätt. Psykisk ohälsa är vanligare än vad man tror, och vet ni - det är helt okej att må dåligt. På riktigt, det är helt okej. Det är till och med bra att tala om att man gör det, så att andra kan dela det svåra med en, och ge en hjälp om man behöver och vill ha. Det är bra att ibland även erkänna för sig själv att något behöver förändras, och börja försöka göra den ändringen. Mitt eget mående går väldigt upp och ner, och det har det alltid gjort. Jag är en känslomänniska, jag känner väldigt starkt och väldigt mycket. Det är både en gåva och en pina att känna så mycket, att inte kunna lägga känslorna åt sidan för en stund, och att lätt ta åt sig trots att man vet att man inte borde. Men samtidigt så har det gett mig en enorm förståelse för andra, vare sig de mår bra eller dåligt. Jag ser verkligen upp till människor som vågar säga det jag nyss sa, och jag hoppas att ni vill hjälpa mig att tala om att det är okej att må dåligt ibland. Skriv gärna om det, hashtaga #heltokej på instagram och länka/tagga gärna mig, så att jag får läsa era insatser och historier. Och kom ihåg, det är helt okej.

Härliga frukostar får mig att må bra. Vad får dig att må bra?