10 frågor från Emelie

Vad roligt att ni är några stycken som verkar vilja köra det här med 10 frågor. Det är både roligt för mig att få svara på frågor och att få klura ut några till er. Denna här gången har jag fått 10 intressanta frågor ifrån Emelie, som jag för övrigt verkligen tycker att ni skall kika in hos. Emelie skriver så otroligt fint och många gånger har jag önskat att jag kunde få ut mina känslor via ord på samma sätt som hon kan.

1.Om du var ett djur, vilket djur skulle du vara då och varför?
Svar: Jag skulle nog välja att vara en katt. Jag är ganska simpel som person, jag nöjer mig med några få saker som får mig att må bra, och lite så tror jag en katt också har det. Ligga och sola en stund på trappan, jaga möss på hö-loftet för att sedan komma in och bli kelad med innan man drar ut på ett nattligt äventyr. Låter helt okej för mig faktiskt.

2. Vad lekte du allra helst med när du var barn?
Svar: Jag hade som de flesta andra flickor Barbie's, men oftast så var det naturen jag lekte med. Målade upp bilder i mitt huvud om ett bortglömt kungarike som skiljdes av ett stort hav, där elaka trollkarlar bodde tex. Egentligen så var det en liten trädkoja med en smal å, men inget sätter stopp för ett barns fantasi.

3. Har du någon särskild dröm du skulle vilja vara med om i livet?
Svar: Jag har många drömmar, vissa som kan verka orealistiska men också många som jag bara längtar till att få vara med om. Bli mamma är en av dom. Kärleken till ett barn måste vara något av det vackraste som finns, och jag hoppas att den dagen inte ligger allt för långt borta. Även att få öppna ett litet mysigt bageri/café, helst i en gammal lada, med gamla stolar och återanvänt porslin, med ekologiska hemodlade råvaror, och mumsiga hemgjorda, nybakade bröd. Det vore fantastiskt.

4. Är du politiskt intresserad?
Svar: Just i år har jag inte haft något ork till att sätta mig in ordentligt i vad alla partier står för, men jag har tankar på att göra det. Jag bryr mig självklart om hur vi har det här i landet, och även utanför, och jag tror att om alla skulle sätta sig in lite mer i politiken på riktigt och inte bara det som syns mest i media, så tror jag att det skulle bli en helt annan utgång än det brukar bli. Jag tror tyvärr att många inte orkar sätta sig in i det och därför väljer att rösta på det nuvarande partiet, eller inte alls.

5. Vad är den värsta sortens lukt du känt?
Svar: Oj. Jag är ganska känslig mot lukter så jag föredrar att inte sniffa på saker. Men häromdagen insåg jag att lukten av sur grädde verkligen inte är någon hit. Jag hade bestämt mig för att börja sortera även förpackningar (vi har bara kompost och brännbart i våran sopbod tyvärr, så vi får åka till återvinningen om vi vill återvinna annat) och slängt ner några mjölk- grädd- och filpaket i en papperspåse. Hade dock glömt att skölja ur en grädde, så det luktade surt i hela rummet. Tvi!

6. Finns det någon nu levande känd person som kommer att få dig att gråta när hen dör?
Svar: Här beror det på vad man anser vara en 'känd' person. För mig så kan definitionen vara en person som många känner till, tex en skådespelare eller en artist, men det kan även vara en person som är känd för mig. Jag kan inte svara på om jag skulle gråta eller inte vid någons död, jag har förlorat en viktig person i mitt liv och det tog 6 år innan jag kunde gråta ut mina känslor.

7. Vilken bok läste du senast?
Svar: Familjebilder av Dani Shapiro. "Rachel Jensen har allt: En man hon älskar, ett spännande jobb och en underbar tonårsdotter. När hon får veta att hon efter många års försök äntligen är gravid igen, är lyckan total. Men det är också då som allt börjar gå snett. Fjortonåriga dottern Kate kommer tillbaka från ett sommarläger och är helt förändrad. Borta är den frimodiga, positiva tjejen som åkte några veckor tidigare. Av bussen kommer istället en kaxig tonåring med färgat hår och piercad navel. Rachel och hennes man intalar sig själva att det bara handlar om tonårsrevolt, men efter hand tvingas de förstå att det är värre än så. Och så en dag sker olyckan som skadar familjen värre än de någonsin kunnat tänka sig.." Faktiskt en mycket jordnära och psykologiskt övertygande bok. Jag har ännu inte läst ut hela, och ser fram emot att läsa slutet.

8. Vem i din familj/släkt är du mest likt i personlighet och på vilket sätt?
Svar: Jag skulle nog säga min mamma eller min syster. Båda har egenskaper och tankesätt som inte alls är jag, men jag pratar ofta som mamma gör, och jag är lika känslosam som min syster är.

9. Din största rädsla?
Svar: Jag försöker att inte vara rädd för något, och istället njuta av det liv jag har. Men just nu är nog min största rädsla att min sjukdom skall hindra mig från att göra det jag vill i livet, det som får mig att må bra. Men sålänge den inte blir värre så kan jag tackla den, och då och då ge den en käftsmäll.

10. Vad gör dig lycklig ända in i själen?
Svar: Doften av nyklippt gräs, smaken av smultron, långa sovmorgnar, frukost i solen, snögubbsbyggande, när man utan ord vet precis vad någon annan tänker, att känna sitt eget värde, att få en stor kram av någon man inte träffat på länge, gamla minnen från barndomen, att kunna välja att vara glad över att marken får vatten istället för att klaga på regnet. Att bara vara. Bara leva.

Tack för dina frågor Emelie, snart kommer 10 stycken rykande frågor till dig!



Veckans tema: Våren

090. Fåglarna kommer tillbaka och börjar sjunga tidigt på morgonen, mysigt eller jobbigt?

Jag älskar ju våren, så jag måste säga att det är mysigt. Vi har inte så jobbiga fåglar utanför oss, mest småfåglar och några skator som max, och de stör mig inte något speciellt mycket. På morgonen vaknar man av att solen lyser in genom rullgardinen och att man hör småkvitter utanför, riktigt mysigt och ger mig en bra start på morgonen. Jag gillar våren i allmänhet, hur allt blir grönt och sprudlande igen efter en kall och grå vinter.
 
 
 
 



Landet för länge sedan

När jag var liten så älskade jag filmen Landet för länge sedan. Det var min absoluta favorit och jag tittade på den så mycket att vi tillslut fick köpa ett nytt VHS-band. Filmen har alltid hängt med mig genom åren, och för någon dag sedan så blev jag sugen på att se den igen, och den är fortfarande lika söt och läskig som när man var liten, hehe. Har ni någon film som hängt kvar sedan ni var små? Berätta! 

Det har varit lite tyst på bloggen nu, och jag vet att jag lovat er bilder från min resa till familjen, recept på det ena och det andra. Men ibland finns inte orken eller lusten där bara. Än mindre när blogg.se inte kan se till att fixa publiceringen så det visas på Facebook att man uppdaterat, för självklart vill man ju att det skall synas att man uppdaterat nyligen. Jag hoppas dom fixar det snart, och att jag orkar ta tag i designen. Jag gillar min design, men tydligen så är det en gammal mall vilket gör att mina kategorier inte syns klokt och jag inte ksn lägga i läggen i flera kategorier osv. Så vi får se om det blir någon ny design här snart. Har ni några förslag på hur ni tycker att en blogg skall se ut för att vilka läsa den? 



Underbar dag!

Dagen började inte så bra, eftersom jag även denna natt låg vaken och inte kunde sova. Tillslut kände jag bara: NÄ. Jag tänker inte ligga här hela natten! Så jag gick upp och läste bloggar, drack thé, betalade och satte in räkningar, skrev matlista för två veckor framåt, skrev inköpslista, kollade igenom alla jotex/h&m/Ikea-kataloger och lagade mat. Jodå, jag lagade mat mitt i natten. Tänk vad konstigt va? Hon är ju inte klok dem där Gotlandspin.. tokan. 
 
Nä, jag är inte klok för fem öre. Av just den anledningen stack jag också ut på en powerwalk på nästan 5km i solen. Jo, fortfarande utan sömn. Herrejösses, vansinnigt va? Men jag är lite så, när jag väl känner för något så måste jag göra direkt, annars tappar jag lusten. Helt underbart väder, lagom runda i solen, tjockisarna njuter precis lika mycket av att vara ute som jag och det skall vara lika fint imorgon! Nu ska jag se till att få i mig något efter powerwalken och styrketräningen som jag "råkade" göra efteråt, hehe. 
 





10 frågor från Emma

För ett tag sedan så bad min vän Emma mig att ställa 10 frågor till henne som hon kunde svara på i sin blogg, och sen fick jag 10 frågor tillbaka. Tycker det är var en superkul idé, så om någon vill ge mig 10 frågor så får ni 10 stycken tillbaka. Bara att kommentera detta inlägg med frågorna så kommer det frågor till er med!

1. Hur ser en vanlig vardag ut för dig? 
Svar: Vaknar runt 07-08, ligger och drar mig en stund medan jag kollar Facebook och instagram. Går upp, äter frukost och ser myhetsmorgon eller läser bloggar under tiden. Sedan gör jag lite vanliga tråkiga hushållssysslor, slänger in en maskin tvätt, plockar in disken osv. Runt 12-13 så vilar jag ofta en stund, eftersom jag alltid är så trött. Har jag en bra dag så tränar jag, bakar eller tar en promenad. Kollar lite på jobb, bloggar etc. Det är väldigt olika beroende på hur jag mår, men det här var ett ungefär. 
 
2. Vilken är din absoluta favoriträtt?
Svar: Oj vad svårt. Jag älskar ju mat, så att bara välja en är svårt. Men jag gillar mammas stek med kokt potatis, massa brunsås och äppelmos! 
 
3. Vem är din absolut bästa vän? 
Svar: Jag vet inte om jag har en absolut bästa vän, jag har några få vänner som står mig nära och de vet vilka de är. 
 
4. Hur vill du ha ditt bröllop?
Svar: Ganska simpelt, mycket vitt och stilrent, med gröna inslag av murgröna och liljekonvalj. Rätt litet med de närmsta familjen och vännerna, inget pampigt eller dyrt utan litet och mysigt.
 
5. Hur många barn vill du ha?
Svar: Jag vill nog ha två eller tre barn, men livet får utvisa hur många jag får.
 
6. Vad gör du helst en lördagkväll? 
Svar: Antingen myser jag med sambon framför en film, umgås med vänner eller läser en riktigt bra bok. Beror helt på vilket humör jag är på.
 
7. Har du många vänner som du känner ytligt eller några nära? 
Svar: Jag har många "bekanta" men även några få vänner som står mig nära. Alla som finns i mitt liv finns där i ett syfte.
 
8. Vilket är ditt favoritbakverk? 
Svar: Ännu en svår fråga. Älskar ju att baka, men att baka själv är nog tårta. Att äta är nog biskvier. Säger bara en sak: choklaaad! 
 
9. Din favoritfilm? 
Svar: Jag kan ju inte välja när det finns så mycket bra film! Men disneyfilmer är alltid mina favoriter. 
 
10. Vilken superkraft skulle du vilja ha?
Svar: Skulle kunna tänka mig att ha en superkraft som gör att jag är bra på allt, hehe. Nej, men tror jag skulle vilja kunna teleportera.



Mitt i natten

Klockan närmar sig tre-tiden och jag ligger fortfarande vaken. Denna nedrans svårighet att somna alltså, jag gillar det inte alls! Jag vill få sova klokt, vakna utvilad och slippa känna mig orkeslös under dagarna. För nu är jag inne i en sån där period igen, jag är alltid trött men ändå så kan jag inte somna. Börjar bli tröttsamt. Funderar på att hålla mig vaken tills Thobias kommer hem runt halv åtta, och lägga mig tidigt på kvällen. Får se om jag orkar det. Tänkte mest smita in och ge er en bild över den fantastiska himlen vi har lyckan att få se varje kväll utanför vårt fönster, är den inte fantastisk? 






Mammas hjärta

Finns det något mysigare än detta? Att såna små liv kan ge en så mycket värme.. 


❤️



Tillbaka från Rauk-Hawaii

Ja, i onsdags kom jag hem från Gotland, och igår åkte sambon till Polen med grabbarna. Så medans han härjar runt på polska klubbar och bordeller så njuter jag av lite ensamtid genom att ta ikapp serier och dricka gott thé. Lite senare skall jag baka tårtbottnar då Thobias moster nyligen fyllt år och bett mig om hjälp med tårtor. Tycker det är så otroligt kul att bli tillfrågad, och speciellt när det blir uppskattat. Lite senare kommer det upp ett inlägg med bilder från tårtorna jag gjorde till min brors kalas. Nu ska jag dricka upp mitt thé. Älskar Yogi's thé! 






En kort paus

Bloggen ligger på is denna vecka eftersom jag är på Gotland och hälsar på min familj. Men när jag kommer hem lovar jag er både recept, bilder från veckan och lite tankar om både det ena och det andra. Så länge får ni bild på en av mammas katter, Daim. 






Röstar jag?

064. Brukar du rösta i Melodifestivalen?
 
Nej, det brukar jag inte göra. Framförallt för att jag inte tror på att systemet fungerar, jag är helt övertygad om att inte allt hänger på tittarna, vilket också har framkommit i media senaste tiden. Artister köper röster, robotmaskiner uppfinns som skall kunna rösta på ett bidrag över 100 gånger i minuten osv. Mer kan ni läsa i länken nedan.
 
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article18446038.ab



Music is what feelings sounds like


Musik in, värld ut. Finns inget mer som förklarar hur jag  mår så bra som musik kan göra.



Nour El Refai & Anders Jansson

063. Vad tycker du om programledarna i Melodifestivalen i år?
 
Jag är faktiskt lite kluven i den här frågan. Ibland så tycker jag att de gör ett bra jobb, är roliga och inlästa på vad som kommer hända och vad som skall sägas. Inte alls lika dåligt som Danny och Gina, som stod med näsan ner i korten större delen av tiden. Men det är något med dom som jag bara inte får grepp om. Nour och Anders är inte riktigt de programledarna jag hade velat se, och mellanakterna som de gör känns dessutom väldigt tråkiga. Jag vet inte vem jag själv velat se som programledare, men jag gillar Peter Settman och Rickard Olsson, så nästa år tycker jag att de skall få leda Mellofesten. Hehe.
 
Vem hade du velat se som programledare för Mello?



Hur jag ser Melodifestivalen

062. Hur brukar du titta på Melodifestivalen?

Jag är egentligen inte så jätteintresserad av Melodifestivalen, och hade nog inte brytt mig så mycket om det om det inte vore så att jag växt upp med det på det sätt jag har gjort.
 
När jag var liten så var det alltid lite extra mysigt i feb-mars för då kröp man upp i soffan med mamma, med ostbågar och godis och läsk, och följde den låånga finalen och även Eurovision och bara var sådär barnsligt glad över att få vara uppe länge. Minns hur jag till och med spelade in reprisen av Eurovision när Charlotte Perelli (då Nilsson) vann med Take me to your heaven/Tusen och en natt, för att jag tyckte den var så bra och hon var så snygg. Idag har jag ju lite annat smak. Om man säger så.. ;)
 
Idag så sitter jag oftast med handen i chipsskålen, med eller utan en frustrerad sambo, med mamma på sms och mina expertkommentatorer Ylva och Henric på facebook som hashtagar och kommentaterar låt för låt. Denna final får jag dock lägga det på hyllan och gå tillbaka till barndomen, för på torsdag åker jag till MAMMA!