Krämig chokladtårta med smak av apelsin och blåbär

Om man som mig älskar choklad i alla dess former - då är det här verkligen en tårta för dig. Saftiga chokladbottnar, syrlig apelsinmousse, len och mjuk smörkräm och en söt chokladsås. Det här blev verkligen en riktigt god tårta, som definitivt kommer att göras flera gånger här hemma.
 

 TÅRTBOTTEN:
  • 100g smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl råsocker
 Sätt ugnen på 175'c. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och häll i mjölken. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål och rör om. Vispa ägg och de båda sockersorterna pösigt. Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt smörmjölken, rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord, bröad form och grädda mitt i ugnen i ca 40 min. Känn efter med stickan så den inte är kladdig men inte heller för torr. Låt svalna och skär sedan i tre delar och fyll med apelsin- och chokladmousse. Mousserna jag har använt mig av kommer ifrån Tårtdecor men det går såklart bra att göra egen mousse. Låt tårtan stå i kylen under plastfolie under natten, eller i minst 4 timmar. Detta för att tårtan sjunker ihop lite, och det vill vi inte att den skall göra när vi brett på vår smörkräm.
 
 
CHOKLADSMÖRKRÄM:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 140g valfri choklad (jag använde en ljus choklad)
  • ca 0,5 dl kokande vatten
 Smält chokladen i micro eller vattenbad och låt svalna. Koka upp vatten. Vispa smöret mjukt. TIllsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en jämn och len smet. Häll i chokladen lite i taget tills du får önskad färg och smak. Häll i lite i taget av det heta vattnet tills smörkrämen får en fluffig och len konsistens. Täck din tårta med ett tunt lager smörkräm och ställ in i kylen i ca 10-15 min. Lägg på ytterligare ett lager och se till att hela tårtan är täckt. Använd resterande smörkräm eller gör mer om det behövs och spritsa på tårtan. Dekorera gärna med färska bär , frukt eller liknande som du tycker om.
 

CHOKLADSÅS:
  • 100g smör
  • 0,5 dl vatten
  • ca 120g choklad
 Smält smör och vatten i en kastrull, rör i chokladen tills du får en len och glansig sås. Låt svalna i ca 15 min och häll sedan över kanterna på tårtan för en rinnig effekt. Överbliven sås kan komma att stelna, men går bra att värma upp igen, och passar riktigt bra till kladdkaka och glass.