Förkylningstider

Jag har gått och blivit riktigt förkyld. Jag är sällan förkyld, åtminstone inte såhär illa. Jag hostar, snörvlar, sover och snyter mig i ett, ändå verkar varken hostan eller snoret ha ett slut. Bihålorna värker och huvudet känns tungt eftersom jag knappt får någon sömn med min täppta näsa. Så nu undrar jag om du vill dela med dig av ditt allra bästa tips vid förkylning? 
 
Än så länge har jag lagat mat med chili och vitlök, dricker citronvatten (utan ingefära eftersom jag inte har någon hemma) och dricker thé med eukalyptushonung. Äter bra grejer. Vilar och åter vilar. Jag är bjuden på 70-årskalas på lördag och på onsdag åker jag till Gotland igen. Så jag har inte tid att vara sjuk. 
 
Frukosten intogs i pyjamasbyxor i soffan, som jag för övrigt fortfarande ligger kvar i. 



Smarriga smörkakor med Center

Ibland blir man sådär sugen på något ruskigt sött. Eller så är man bara sugen på att baka något snabbt och enkelt, och då passar dessa små godingar in på kriterierna! Receptet har jag fått ifrån min far för länge sedan, och vart han har fått det ifrån vet jag tyvärr inte. Jag experimenterar gärna med recept, och det är sällan jag faktiskt gör som man ska. Men denna gången gjordes det "bara" om i form av att tillsätta kakao och några center, och resultatet var ju inte alls dumt!



SMÖRKAKOR MED CENTER
 
  • 250g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • 1 ägg

  • Centerkolor
  • 0,5-1 dl kakao

 

GÖR SÅHÄR:
Vispa smöret mjukt med elvisp och tillsätt resterande ingredienser. Vispa tills du har en smulig deg. Vill du göra halva degen med kakao så som jag har gjort  här ovan så kan du antigen dela upp receptet från början och vispa i två bunkar (vispa sönder ett ägg  i ett glas och dela sedan upp det i två) eller så kan du dela upp den färdiga degen i två bunkar och vispa ner kakao i den ena. Rulla sedan bollar av degen och lägg i folieformar. Tryck eventuellt ner några Centerkolor med ovansidan ner i mitten på kakorna. Grädda på 200'C i ca 10 minuter. Kakorna skall ha fått lite färg men inte vara för mörka. Förvara i plastlåda om de skall ätas de närmaste dagarna, de går även utmärkt att frysa. Psst! De är minst lika goda utan både kakao och Center.




Tristess och framtidsvision

Känner att jag behöver in och skriva av mig lite, det känns alltid så skönt att du lyssnar. T har jobbat natt i över ett års tid vilket har inneburit att jag på dagarna har tassat på tå här hemma när han har sovit, och när han väl åkt till jobbet så har det varit sängdags för mig. Detta innebär att jag inte haft någon ensamtid de senaste året. Ensamtid för mig är något väldigt viktigt, en tid att få andas och bara rå om sig själv. Nu, efter ett par veckors semester så har han börjat jobba dagtid, och redan efter 2 dagar så vet jag inte vad jag skall göra med all min tid. Lyxproblem va?

Igår slängde jag in tre maskiner tvätt, skrev veckomatlista, inköpslista, planterade om blommor, vattnade blommor, läste tidningar och bloggar, lagade mat och vilade en stund på soffan. Idag har jag slängt in en maskin tvätt igen (då katten var vänlig nog att lägga en hårboll på sängen igår kväll, tack för det!) har slö-tittat på teven en stund och insett att det inte finns något som helst vettigt att se på, testat att ommöblera i hallen och insett att det inte skulle bli som jag hade tänkt, röjt undan lite här hemma och nu sitter jag här och vet fortfarande inte vad jag skall göra. T kommer hem om ungefär en timme och jag är uttråkad.

Det är tur att jag har en plan och vision att framöver börja komma igång med träningen igen, för annars skulle jag nog bli tokig av att bara gå hemma. Tidigare hade jag arbetsträning fyra timmar om dagen, men där kommer jag inte vara kvar, så nu måste jag fylla upp dagarna med annat. Vilket innebär mer träning, mer bakning och mer bloggande. Det måste du väl ändå gilla, eller hur?

Den skyldige till hårbollen i sängen.



Kall kaffedrink med chokladsmak

Såhär mitt i den varma sommaren så vil man ju gärna dricka sitt vanliga kaffe. Men eftersom det är galet varmt om dagarna så kanske man inte har lust att dricka något varmt, och vad passar väl bättre då än en iskall drink med kaffe- och chokladsmak? Denna drink är både god, svalkande och har mersmak. Min absoluta favorit denna sommar!


KALL KAFFEDRINK

2 dl kaffeblandning
2 dl mjölk
5-6 isbitar

Kaffeblandning:

6 koppar starkt varmt kaffe
1 dl florsocker med chokladsmak

Koka kaffet som vanligt, blanda sedan i florsockret och vispa tills det löst sig. Låt kallna. Blanda sedan is, kaffeblandningen och mjölken i ett glas. Rör om och pudra över lite florsocker eller oboy på toppen, njut! Vill man inte ha chokladsmaken kan man ha i vanligt socker i kaffet och låta det svalna, eller göra utan socker.



Regn och rusk.. eller?



 
Även om jag verkligen gillar sol och värme så tar jag gärna emot lite regn och åska. Helst nu. Jag vill inte vänta tills imorgon. Otålig. Det har varit så galet varmt och kvavt de senaste dagarna att man knappt orkar gå ut ur huset. Kläder klibbar fast i huden och man hinner knappt duscha klart innan man är lika varm igen. Jag vet att man inte ska klaga på sommaren och värmen, men det är fler än mig själv jag tänker på. Katterna här hemma ligger mest och sover på dagarna och orkar sig inte ut förrän sent på kvällen. Pensionärer som i vanliga fall knappt tar sig till affären går numera inte ut alls. Djur och barn glöms bort i varma bilar och skogsbränder härjar vilt. Vi behöver regn.



Fredagsmys

Igår var jag och T ute och åt middag på en restaurang här i Arboga. Det var ett tag sedan vi gjorde det sist, så det var uppskattat att både slippa att laga mat och att få lite extra mys. Vi tog en promenad både dit och hem och avslutade kvällen med drinkar, film och chips. Helt okej fredag med andra ord. ✌️







Detta var min meny för kvällen. 
Kräftstjärtsröra på kavring
Oxfiléplanka med pommes duschess, rödvinsås och bearnaise. 
Banana Split (som vi delade på.) 

❤️