Veckomatlista
Måndag: Ost- och skinksallad
Tisdag: Havrepannkakor med grädde och bär
Onsdag: Tomatkokt bulgur med panerad kyckling
Torsdag: Fransk laxlåda med kokt potatis
Fredag: Fläskkotletter med vitlöksfyllda champinjoner och sallad
Lördag: Ostfyllda örtbiffar med kokt potatis, dijonsås och inlagd gurka
Söndag: Kycklingpaj med paprika och chili
Ni får gärna komma med tips på om det är något speciellt ni letar efter, eller föreslå goda maträtter till mig inför nästa vecka. Det är alltid kul att se vad ni gillar, och vad ni INTE gillar. Vet ni vad? Släng in en kommentar på en maträtt som ni gillar och en som ni absolut inte gillar, så jag har lite kul läsning imorgon!
Händelserika dagar
Helt rätt på midsommarbordet: Laxtårta
LAXTÅRTA MED RÄKOR
200 g mörk kavring
75 g smält smör
3 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1 rödlök
5 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 dl hackad gräslök
Svartpeppar
Kör kavringen till smulor i en matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en rund form på ca 22cm. Ställ in i kylen medan du gör resten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och hacka under tiden rödlök, gräslök och lax. Blanda ihop crème fraiche och gräddfil och rör ner lax, gräslök och lök. Smaka av med svartpeppar. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme, tag bort från värmen och rör ner lite av laxblandningen i gelatinet, blanda sedan ihop med resten av laxröran. Bred ut blandningen i formen över kavringen och ställ i kylen att stelna ca 4 timmar. Denna tårta kan göras dagen innan, men bör då stå täckt med plastfolie och dekoreras dagen därpå, gärna med räkor, stenbitsrom, citron och ett knippe dill.
Smaklig midsommar!
Krämig laxpasta
KRÄMIG LAXPASTA
2 st laxfiléer
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 king solo vitlök eller 5-6 klyftor
1 citron, skal + saft
½ kruka basilika
salt, svartpeppar
Koka pasta enligt instruktionerna på påsen.
Rör ihop grädde, crème fraiche, citronskal, citronsaft och pressad vitlök i en kastrull eller stekpanna. Låt såsen puttra några minuter under tiden du tärnar laxen. Hacka sedan basilikan.
När pastan är klar så häll av vattnet men spara ca 1 dl, detta tillsätter du i såsen. Smaka av med salt, peppar, basilikan och sist laxen. Låt puttra på låg värme några minuter tills laxen är färdig. Blanda ner pastan i såsen och servera med lite basilika på toppen.
Veckomatlista
Måndag: Pannkakor med sylt och grädde
Tisdag: Panerad torsk med färskpotatis och citronsås
Onsdag: Lasagne med en god sallad
Torsdag: Kajpsoppa med vitlöksbröd
Fredag: Midsommarmys med sill, västerbottenpaj etc.
Lördag: Lammstek med kokt potatis och skysås
Söndag: Rester alt. grillat
Ja, som ni ser så blev det lite ändringar under förra veckan, vilket inte är ovanligt när det gäller vårt hem. Antingen glömmer vi båda att ta upp mat inför morgondagen eller så tar vi upp fel mat på fel dag, haha. Så lasagnen som vi skulle ha i lördags tex, där missade vi båda två och istället så blev det hemkörning ifrån pizzerian. Så blir det ibland. Vi smäller in den denna veckan istället, och hoppas på att den inte glöms.
Denna vecka kommer min familj upp och hälsar på, så på fredag skall vi mysa med en midsommarmiddag som står härliga till. Jag ser mest fram emot sillen, jag ÄLSKAR sill. Måste ätas med potatis, gräddfil och gräslök. Det går inte annars. När alla andra ätit klart så är jag fortfarande kvar på sillen, haha.
En liten taggig gurka
Att göra det man älskar
Efter denna bild blev tagen så la jag på ytterligare fler dekorationer på "mössan" eftersom den såg så tom ut jämnfört med de andra. Jag har tänkt att lägga ut lite fler bilder imorgon, med lite mer information om hur jag gjorde osv. Är det något speciellt ni vill veta kanske? Kommentera så ordnar jag!
Veckomatlista
Måndag: Chilistekt kyckling med potatissallad, grönsaker och mango/chilisås
Tisdag: (Här hade jag faktiskt glömt att skriva, haha) Rester från måndagen.
Onsdag: Currypasta med paprika och äpple
Torsdag: Fläskwook med grönsaker och röd chili
Fredag: Grilla vid fint väder, annars Torsk med citronsås
Lördag: Lasagne med en härlig sallad
Söndag: Rester alt. varma mackor
I det simpla finns det goda
Inredningstips: DIY
Idag har jag pysslat lite med att göra om några krukor till köket och uteplatsen. Jag köpte ett gäng gamla lerkrukor av en tjej på en köp-byt-sälj sida som jag tänkte använda till mina tomatplantor i år. När jag sen fick hem dom så såg dom inte så roliga ut, så jag bestämde mig för att fixa iordning dom. Jag köpte även 3st nya krukor som jag tänkte ha till mina färska kryddor i köket.
Det är faktiskt inte alls svårt att få till lite snyggare krukor i sin egen stil. Jag använde mig av en mattsvart sprayfärg som kostade 129kr inne på vår lokala färghandel. Jag gjorde rent krukorna, lät dom torka i solen och sprayade sedan krukorna först uppochner och sedan inuti. Färgen jag använde är dammtorr efter ca 20 min, så då kunde jag vända på dom och ta insidan nästan direkt. Det tog mig kanske en timme att göra alla, torkning inkluderad. Färgen behöver sen torka i 12 timmar. Man kan ju faktiskt göra roligare än svart också, man kan göra ränder, mönster eller varför inte handmåla? Bara fantasin sätter stopp!
Egen bearnaisesås och beerpong
Dagens mat
Pyttipannan som innehåller bland annat potatis, morötter, palsternacka, paprika, broccoli och chorizo. Till hade vi en klick crème fraiche blandad med lite sweetchili sås, väldigt gott blev det!
Vad har ni ätit idag?
Fiskgratäng med tomater och purjolök
FISKGRATÄNG
4 st torskfiléer
10 cm purjolök
6 st körsbärstomater
3 msk färsk kajp eller gräslök
5 dl grädde
3 msk mjöl + lite mjölk (redning)
1 tsk paprikapulver
½ tsk torkad dill
salt & peppar efter smak
Skär filéerna i lagom bitar och lägg i en ugnsform. Salta och peppra lätt. Tvätta och skiva purjolöken och sprid ut över fisken. Blanda sedan mjölet med mjölken till en jämn smet. Jag använder mig av en shaker, då vet jag att det blandas klokt. Tillsätt grädden och smaksätt med paprikapulver, dill, salt och peppar och rör runt. Häll gräddblandningen över fisken och strö över hackad kajp eller gräslök, halvera tomaterna och lägg med snittsidan upp lite runt om i formen. Strö över lite paprikapulver för färgens skull, och sätt in i mitten av ugnen på ca 175'c i 25-30min. Gratängen ska ha fått fin färg och fisken ska kännas fast. Servera gärna med potatis. Äter man LCHF så går denna rätt utmärkt att använda sig av och bara ta bort potatisen.
Västeråsgurka
Jo minsann, en liten gurka är på gång!