Veckomatlista

 V.27

Måndag:
Ost- och skinksallad
Tisdag: Havrepannkakor med grädde och bär
Onsdag: Tomatkokt bulgur med panerad kyckling
Torsdag: Fransk laxlåda med kokt potatis
Fredag: Fläskkotletter med vitlöksfyllda champinjoner och sallad
Lördag: Ostfyllda örtbiffar med kokt potatis, dijonsås och inlagd gurka
Söndag: Kycklingpaj med paprika och chili

Efter en vecka med nära intill noll matlust och noll lust att faktiskt laga mat så har jag nu både hunnit kika igenom mitt bildarkiv på datorn, fått lite nygammal inspiration och lagt in alla bilder på datorn. Så nu kommer det komma en hel del recept framöver, och det gillar ni, inte sant?

Ni får gärna komma med tips på om det är något speciellt ni letar efter, eller föreslå goda maträtter till mig inför nästa vecka. Det är alltid kul att se vad ni gillar, och vad ni INTE gillar. Vet ni vad? Släng in en kommentar på en maträtt som ni gillar och en som ni absolut inte gillar, så jag har lite kul läsning imorgon!




Händelserika dagar

Ja, jag vet att det är lite tyst här just nu. Men det finns en förklaring till det. Jag har nämligen familjen här på besök sedan i torsdags, och vi har passat på att fira midsommar, ta en runda till Ikea, fixat med huset och spelat alldeles för mycket kort. Imorgonkväll åker de hem och det kommer att bli väldigt tomt och tyst i hemmet, men det dröjer inte mer än två veckor innan vi åker ner till min rosklädda ö och hälsar på dom igen. 

Operation göra-fint-hemma har startat, kökslampa, hyllor och ramar är inköpta och när mina små "projekt" här hemma är klara så skall ni få se hur det blev. 

Än sålänge har vi fått upp kökslampan, en hylla i köket, en klädhängare i stugan,  stadgat upp staketet på baksidan och förhoppningsvis får vi upp gardiner i köket snart. Vi har bott här i ett år nästan exakt och det är inte förrän mamma kommer hit som saker blir gjorda. Min sambo är nämligen inte en sån karl som tycker om att sätta upp hyllor och skruva etc. Jag får i fortsättningen be mamma komma upp hit några gånger per år så jag får ordning här hemma, hehe. Nu ska vi ner på stan en sväng och fika. Chailatte, here I come! 




Helt rätt på midsommarbordet: Laxtårta

På fredag är det återigen dags för Midsommar och som varje år skall det flätas kransar, väljas klänning och skjortor och fram för allt - all den goda midsommarmaten skall förberedas och lagas. Midsommar är för mig en ren lycka, sol, blommor, färskpotatis, sill och så denna goding som jag nu tänker bjuda er på. Jag lovar er, bjud på den här på midsommarbordet och ni kommer inte gå med sura miner därifrån!


LAXTÅRTA MED RÄKOR

200 g mörk kavring
75 g smält smör

3 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1 rödlök
5 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 dl hackad gräslök
Svartpeppar

Kör kavringen till smulor i en matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en rund form på ca 22cm. Ställ in i kylen medan du gör resten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och hacka under tiden rödlök, gräslök och lax. Blanda ihop crème fraiche och gräddfil och rör ner lax, gräslök och lök. Smaka av med svartpeppar. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme, tag bort från värmen och rör ner lite av laxblandningen i gelatinet, blanda sedan ihop med resten av laxröran. Bred ut blandningen i formen över kavringen och ställ i kylen att stelna ca 4 timmar. Denna tårta kan göras dagen innan, men bör då stå täckt med plastfolie och dekoreras dagen därpå, gärna med räkor, stenbitsrom, citron och ett knippe dill.

Smaklig midsommar!




Krämig laxpasta

Inte kommit på än vad ni skall laga för mat idag? Då tycker jag att ni skall slå till på denna pasta med lax, vitlök och grädde. Snabbt, enkelt och väldigt gott, en maträtt precis i min smak!


KRÄMIG LAXPASTA

2 st laxfiléer
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 king solo vitlök eller 5-6 klyftor
1 citron, skal + saft
½ kruka basilika
salt, svartpeppar

Koka pasta enligt instruktionerna på påsen. 
Rör ihop grädde, crème fraiche, citronskal, citronsaft och pressad vitlök i en kastrull eller stekpanna. Låt såsen puttra några minuter under tiden du tärnar laxen. Hacka sedan basilikan. 
När pastan är klar så häll av vattnet men spara ca 1 dl, detta tillsätter du i såsen. Smaka av med salt, peppar, basilikan och sist laxen. Låt puttra på låg värme några minuter tills laxen är färdig. Blanda ner pastan i såsen och servera med lite basilika på toppen.




Veckomatlista

VECKOMATLISTA V.25

Måndag:
Pannkakor med sylt och grädde
Tisdag: Panerad torsk med färskpotatis och citronsås
Onsdag: Lasagne med en god sallad
Torsdag: Kajpsoppa med vitlöksbröd
Fredag: Midsommarmys med sill, västerbottenpaj etc.
Lördag: Lammstek med kokt potatis och skysås
Söndag: Rester alt. grillat

Ja, som ni ser så blev det lite ändringar under förra veckan, vilket inte är ovanligt när det gäller vårt hem. Antingen glömmer vi båda att ta upp mat inför morgondagen eller så tar vi upp fel mat på fel dag, haha. Så lasagnen som vi skulle ha i lördags tex, där missade vi båda två och istället så blev det hemkörning ifrån pizzerian. Så blir det ibland. Vi smäller in den denna veckan istället, och hoppas på att den inte glöms.

Denna vecka kommer min familj upp och hälsar på, så på fredag skall vi mysa med en midsommarmiddag som står härliga till. Jag ser mest fram emot sillen, jag ÄLSKAR sill. Måste ätas med potatis, gräddfil och gräslök. Det går inte annars. När alla andra ätit klart så är jag fortfarande kvar på sillen, haha.

Egeninlagd sill från min mormors recept, i princip den enda sill jag äter och nedrans vad gott det är alltså!





En liten taggig gurka

För ett tag sedan så fick mina gurkplantor besök av spindlar och små svarta lössliknande filurer. Jag konsulterade lite i en grupp på Facebook för just köksträdgårdar och fick rådet att spola av med vatten, ställa ut den och vattna rikligt, och sedan dess verkar den ha repat sig ganska bra! Den har börjat få en del gurkor på sig så nu kan jag inte vänta tills det är dags att se hur denna goding smakar! 






Att göra det man älskar

Här har ni det jag pysslat med de senaste två dagarna. Fick en beställning på tre studenttårtor av min chef för ett tag sedan, då hennes son tog studenten idag. Så jag gnuggade energiknölarna och satte mig ner igår och gjorde vad som kändes som en miljon blommor, bokstäver, siffror och spiraler, bakade tre tårtbottnar och med lite hjälp med vispning ifrån sambon så la jag ihop tårtorna och plastade in dom så dom fick gotta till sig i kylen under natten. Under kvällen/natten så insåg jag att en av tårtorna inte riktigt blivit som jag ville, tårtbottnen blev platt och moussen som var i hade inte blivit så god som jag ville. Så imorse ställde jag mig och gjorde ny botten och gjorde nya mousser, och då blev jag nöjd! Sen kom det roliga, att täcka och dekorera. Jag blev jäkligt nöjd med resultatet, och är faktiskt en (kak)smula stolt över mig själv.


Efter denna bild blev tagen så la jag på ytterligare fler dekorationer på "mössan" eftersom den såg så tom ut jämnfört med de andra. Jag har tänkt att lägga ut lite fler bilder imorgon, med lite mer information om hur jag gjorde osv. Är det något speciellt ni vill veta kanske? Kommentera så ordnar jag!



Veckomatlista

VECKOMATLISTA V. 24

Måndag:
Chilistekt kyckling med potatissallad, grönsaker och mango/chilisås
Tisdag: (Här hade jag faktiskt glömt att skriva, haha) Rester från måndagen.
Onsdag: Currypasta med paprika och äpple
Torsdag: Fläskwook med grönsaker och röd chili
Fredag: Grilla vid fint väder, annars Torsk med citronsås
Lördag: Lasagne med en härlig sallad
Söndag: Rester alt. varma mackor

Vill ni att jag fortsätter med veckomatlistor så släng in en kommentar så gör jag det som kategori!



I det simpla finns det goda

Idag fick det bli något så enkelt som stekt kyckling med sallad, potatissallad och mango/chilisås. Jag hade inte så stor ork till att laga något mer avancerat, jag skrev dessutom en veckomatlista och inköpslista först idag, så nu på kvällen fick det bli "man tar vad man haver" -middag. Funkar bra det med. Ibland är det gott med enkel mat. På tal om veckomatlista så fick jag en förfrågan av min vän Emma att lägga upp den, och det skall jag såklart göra. Imorgon kommer det upp en veckosedel på vad vi skall äta denna veckan. Kan redan nu säga att en av mina favoriträtter står på schemat..




Inredningstips: DIY

Jösses vilken fint väder vi har haft här idag! 25'c och strålande solsken hela dagen. Fler såna dagar tack!

Idag har jag pysslat lite med att göra om några krukor till köket och uteplatsen. Jag köpte ett gäng gamla lerkrukor av en tjej på en köp-byt-sälj sida som jag tänkte använda till mina tomatplantor i år. När jag sen fick hem dom så såg dom inte så roliga ut, så jag bestämde mig för att fixa iordning dom. Jag köpte även 3st nya krukor som jag tänkte ha till mina färska kryddor i köket.

Visst är de väldigt fina som de är, men jag ville piffa upp dom lite så dom passade in mer i min stil här hemma..

..och enligt mig blev dom riktigt snygga. Färgen tog dock precis slut när jag skulle måla insidan på den sista stora krukan, så det blir att köpa mer färg i veckan.

Det är faktiskt inte alls svårt att få till lite snyggare krukor i sin egen stil. Jag använde mig av en mattsvart sprayfärg som kostade 129kr inne på vår lokala färghandel. Jag gjorde rent krukorna, lät dom torka i solen och sprayade sedan krukorna först uppochner och sedan inuti. Färgen jag använde är dammtorr efter ca 20 min, så då kunde jag vända på dom och ta insidan nästan direkt. Det tog mig kanske en timme att göra alla, torkning inkluderad. Färgen behöver sen torka i 12 timmar. Man kan ju faktiskt göra roligare än svart också, man kan göra ränder, mönster eller varför inte handmåla? Bara fantasin sätter stopp!



Egen bearnaisesås och beerpong

*ho-ho* 
 
Det ekar tomt här hör jag. Men håll ut, inom kort kommer det flera smarriga recept till er. Är det något speciellt ni skulle vilja ha recept på? Bröd? Tårtor? Muffins? Pajer? Jag gillar ju när ni kommenterar och ber om recept på grejer, då är det lite extra roligt att blogga tycker jag. Jag skriver ju mest min blogg för att familj och vänner ska kunna följa min vardag trots långa avstånd och för att samla mina bästa recept på ett och samma ställe, men om jag kan dela med mig av goda recept till er så är ju det bara en bonus, visst? 
 
I helgen så grillade jag med tjejerna, grabbarna var iväg och bastade innan de kom. Vi grillade kyckling, lök, paprika, korv och fläskfilé och jag gjorde hemgjord bearnaisesås för tredje gången i mitt liv, och även denna gång blev jag väldigt nöjd. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. När grabbarna kom över så spelade vi spel och körde några omgångar Beerpong. En mycket trevlig kväll, som alltid när man umgås med detta gäng. 
 
Sommar och grillat hör ju ihop som handen i handsken! Vad är ett bästa grilltips? Kommentera så ska jag göra ett inlägg med era bästa knep för den perfekta grillningen! 
 
 



Dagens mat

Som de flesta dagar så började jag dagen med knäckebröd, keso, avokado och citronpeppar. Nej, jag har faktiskt inte tröttnat än. Under dagen blev det sedan kaffe, rabarberpaj med vaniljsås (eller ja, vaniljsås med rabarberpaj, hehe) och till middag blev det en pyttipanna på rotsaker, grönsaker och chorizo. Väldigt gott! Mellanmål har det blivit ont om, då jag sov länge idag. Jag är nämligen inne i en jobbig värkperiod där även sömnen påverkas och inte alls är vad den borde. Men jag försöker bara vila ut värken så jag kan komma tillbaka till jobbet snart, blir så uttråkad av att bara ligga hemma och vila.

Medan jag åt frukost/mellanmål så kollade jag igenom broschyren vi fick med oss från färgaffären häromdagen. Jag var nämligen inne och köpte färg till ett annat projekt, och passade då på att kolla upp färgen inför eventuell målning av altan och uteplats. Får se hur det blir, men jag tror nog det kan bli väldigt bra i slutändan!


Pyttipannan som innehåller bland annat potatis, morötter, palsternacka, paprika, broccoli och chorizo. Till hade vi en klick crème fraiche blandad med lite sweetchili sås, väldigt gott blev det!

Vad har ni ätit idag?
 



Fiskgratäng med tomater och purjolök

För ett tag sedan lovade jag ju er ett smarrigt recept på fiskgratäng, och nu har jag äntligen skrivit ner det åt er. Det här är verkligen något för er som gillar en krämig och smakrik fiskrätt, och som inte vill krångla till det för mycket i köket. Denna gratäng går nämligen snabbt och lätt att laga och är dessutom riktigt god!


FISKGRATÄNG

4 st torskfiléer
10 cm purjolök
6 st körsbärstomater
3 msk färsk kajp eller gräslök
5 dl grädde
3 msk mjöl + lite mjölk (redning)
1 tsk paprikapulver
½ tsk torkad dill
salt & peppar efter smak

Skär filéerna i lagom bitar och lägg i en ugnsform. Salta och peppra lätt. Tvätta och skiva purjolöken och sprid ut över fisken. Blanda sedan mjölet med mjölken till en jämn smet. Jag använder mig av en shaker, då vet jag att det blandas klokt.  Tillsätt grädden och smaksätt med paprikapulver, dill, salt och peppar och rör runt. Häll gräddblandningen över fisken och strö över hackad kajp eller gräslök, halvera tomaterna och lägg med snittsidan upp lite runt om i formen. Strö över lite paprikapulver för färgens skull, och sätt in i mitten av ugnen på ca 175'c i 25-30min. Gratängen ska ha fått fin färg och fisken ska kännas fast. Servera gärna med potatis. Äter man LCHF så går denna rätt utmärkt att använda sig av och bara ta bort potatisen.



Västeråsgurka

Jag bytte till mig en gurkplanta för ett par veckor sedan, och eftersom det är första gången jag odlar gurka så hade jsg ingen aning om hur de skulle skötas eller om de skulle ta sig. Men de verkar ha trivts på min altan och det ser ut som att det blir några små gurkisar ändå! Yey! 


Jo minsann, en liten gurka är på gång!