Torsdagslyx



Lyxar till det såhär på torsdagskvällen med en rejäl räkmacka och ett glas rosé. 


❤️



I paradiset

Nej, jag har inte glömt er kära läsare. Jag har bara fullt upp med att njuta av Gotlands vackra natur och många loppisar. Det är konstigt att man inte uppskattade naturen mer medan man faktiskt bodde här. Fast i och för sig så var jag nyfyllda 18 år och hade helt andra intressen på den tiden. Tur att man växer upp och utvecklas. 


Delar med mig av en bild på mammas katt Molly. Så himla mysig och söt liten kisse! 

Nu ska jag njuta av min sista dag på ön, för imorgon går väskan hemåt, 10kg tyngre än den var vid ankomst. På återseende! 



Hemma!



Inatt klockan 02.45 åkte vi av båten och körde ut på gotländsk mark. Vi möttes av en fin morgon efter att ha åkt bil och båt under en fin kväll. Jag gick upp och pussade lite på mamma innan vi bokstavligen däckade i sängen. 

Vaknade av en puss på kinden ifrån mamma och efter att jag väl vaknat till liv även en stor kram ifrån lillebror. Efter lite frukost begav vi oss mot kappelshamn, med mig bakom ratten, för att gå på loppis och fira min far på födelsedagen. Förutom ett slarvigt kärringstop så skötte jag mig rätt bra ändå, efter att inte ha kört på 6-7 år.Jag  flyttade nämligen till fastlandet när jag höll på att övningsköra senast och  har inte haft varken råd eller någon att köra med. Men nu kör jag med sambon och än så länge lever han! 

På hemvägen kom brandbilen med blåljus och sirener bakom mig, så jag höll in till vägkanten medan dom blåste förbi. Några minuter senare möttes vi av ännu en brandbil och även polisen med blåljus när dom körde om en bil i mindre kurva. Det visade sig senare att en bil med fyra personer hade kört av och två satt fastklämda i bilen. Jag hoppas de är okej. Lite läskigt var det att bli omkörd av en bred brandbil i full fart på Gotlands smala vägar. Men nu är det avbokat på listan över saker att uppleva i alla fall. 

Kvällen spenderades med en hamburgare och lite struntprat med mamma och min Thobias, en kopp thé och en macka och ont i svanskotan. Hoppas det blir bättre tills imorgon. Jag känner mig som Agda, 97 år. Nu ligger vi i sängen och tittar på bronsmatchen mellan Brasilien - Holland, snart ska jag sluta mina gröna och mysa in mig i sambons famn. Hoppas ni haft en trevlig kväll mina vänner! 



Snart, min älskade ö.

Som ni säkert lagt märke till så har det inte kommit upp någon matlista denna vecka. Det är för att vi håller på att äta upp tråkiga rester och matlådor ifrån frysen för att slippa handla hem mat då vi åker till Gotland imorgon. Älskade underbara ö. Så nu får ni klara er utan matlista i ca två veckor framåt. Misströsta inte dock, jag ska försöka hålla er uppdaterade varje dag ifrån ön, dela med mig av både mat, nöjen och vardagslycka. 

Jordgubbar lär jag äta tills det kommer ut ur öronen på mig. Gotländska jordgubbar är något av det bästa som finns! 



Jag finns på instagram också, där uppdateras det varje dag. Hklasson hittar ni mig på! 



En svalkande glass i värmen

I söndags var vi och besökte den nya glassrestaurangen här i Arboga för första gången. Jag hade inga direkta förväntningar förutom att få mig en svalkande glass i solen, men jag blev positivt överraskad! Glass & Berså som restaurangen heter ligger nämligen på en jättemysig liten gård med en stor och härlig trädgård, precis sådär mysigt "lummig" och halvt ovårdad som jag gillar. När man kommer in ser man först ett stort träplakat med menyn, sedan går man in och beställer och sätter sig och väntar på sin glass. 
 

Och vilka glassar sen! Deras koncept är just att det är en restaurang, inte en glassbar eller en kiosk utan en restaurang med noga komponerade glassrätter, och det var väldigt svårt att välja vad man var sugen då allt lät som en dröm! Thobias valde "Peach Melba" som bestod av persika- och hallonglass. Mitt val föll på "Fasters paradisö" som bestod av (dregla inte nu) kokosglass, citronsorbet, ananassorbet och mosade hallon. Så. Förbannat. Gott.  Det enda minuset jag kan hitta var att kokosglassen hade lite för stora flingor i sig och därför kändes lite grynig ibland, men annars ger jag stället 5 av 5 bin! 🐝
 
 
Har ni något glass-ställe som man inte får missa? 



Kycklingpaj med paprika och chili

 
Ibland vill man att det skall gå fort att laga mat, och ibland vill man att det skall få ta sin tid. Den här pajen tar inte mer än en timme att göra från början till slut, men är helt klart värt det. Det här är lite av en favorit hos mig, och medan min paj står i ugnen och gosar sig så smiter jag in här och ger er receptet. Om en stund är den klar och skall avnjutas med en sallad på min egenplockade sallat och ruccola!
 
Kycklingpaj med paprika och chili
 
  • Pajdeg:
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågsikt
  • 125g rumsvarmt smör
  • 1-2 msk vatten
  •  
  • Fyllning:
  • 3 kycklingfiléer
  • 3/4 purjolök
  • 1 röd paprika
    ½ röd chili
  • 3 ägg
  • 3 dl riven ost
  • 1 burk creme fraiché med smaken paprika & chili
  • 2 dl creme fraiché
 
Gör såhär:
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa eller använd matberedare. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22cm i diameter. Sätt ugnen på 200´C.

Skär kycklingen i bitar och hacka purjolöken. Stek sedan kycklingen i smör tills den nästan är genomstekt, tillsätt då purjolöken. Krydda med salt, svartpeppar (rikligt) och paprikapulver. Låt svalna av.
Kärna ur paprikan och skär i bitar, strimla chilin smått och blanda med kyckling och purjolök-röran, båda sorterna creme fraiche, äggen och osten i en bunke. Krydda ytterligare vid behov.

Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, fördela sedan kycklingröran i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min, eller tills fyllningen har 'stannat.' Servera gärna med en sallad och något gott att dricka!



Kärlek



Vaknade upp till denna filur som låg och brummade på mina ben, medans den andra filuren låg ovanpå min rygg. De kan sina tider för frukost och väcker oss vare sig vi vill eller inte. Idag gör det mig dock ingenting att jag bara sovit några timmar under natten, för solen skiner och jag tänker låta min bleka kropp få svettas lite. Man kan ju inte vara en  blekfis hela livet, hehe. 

Hoppas ni har det lika varmt och härligt där ni bor! 



Just nu




Ligger ute i solen efter en inte alls så pigg dag när sambon kommer hem med en lyxshake till mig efter att ha varit och handlat. Han vet precis vad jag behövde just idag! Sånt gör mig varm i hjärtat. 



Midsommar 2014

Insåg precis att jag inte lagt upp bilder ifrån vår midsommar än. Jag skyller på att.. fasen, jag har inget att skylla på. Nåja, vi kan säga att jag inte orkat överföra bilderna helt enkelt. Det är i alla fall lite sant.




Dagen innan midsommar kom min mor, min lillebror och hans pappa Tord upp och hälsade på oss ifrån Gotland. Med sig hade dom 4 liter gotländska jordgubbar. Behöver jag säga mer? Gotländska jordgubbar är de godaste som finns, jag lovar. Öländska är riktigt goda, men de här var som att få en skål med guldpengar om man heter Joakim Von Anka. Varje gång jag gick förbi kylen/bänken så tog jag en jordgubbe. Jag skojar inte.

 


Fick tyvärr inte med all mat på kort då alla var minst lika sugna som jag på att hugga in, men på det fanns bland annat västerbottenpaj, ägghalvor med skagenröra, färskpotatis, sallad, laxtårta, sill, gräddfil med gräslök, grillat kött, potatissallad, rödbetssallad, mimosasallad, potatisgratäng och ett fat med kallskuret som bestod av bland annat lamm. Fatet hade mamma beställt ifrån Åsby Kött & Vilt, en mycket trevlig butik som vi har för vana av att besöka när mamma är och hälsar på. Jag fick med mig 2kg riktigt fin blandfärs och en honung med smak av mintchoklad. Tänker mig att den kan vara väldigt god i en kopp varm mjölk, eller ringlad ovanpå en chokladmuffins, eller.. nu drömmer jag mig bort igen.



Jag slängde ihop en snabb midsommartårta av köpta marängbottnar (som var så söta att tänderna grät) och la ihop dom med vispad grädde blandad med limecurd emellan och täckte med jordgubbar och citronbasilika. Trots de extremt söta bottnarna så var det en fräsch och lätt tårta. Jag åt cirka nittio jordgubbar på sidan av också. Eller nittioen. Och en halv.



Denna burk var inte full särskilt länge. Jag tror att jag drog ur ännu en sillbit ur örat igår.



Mamma hittade en fin sommarklänning som satt perfekt på henne. Lilla mamsen.Tänk att hon numera lånar mina kläder, och att jag inte längre kan tälta i hennes. Tänk att en människa kan halvera sin vikt men ändå ha lika stort hjärta. Och tänk om jag hade den där skålen med jordgubbar just nu.



Handlade helt underbart vackra orangea rosor och godluktande prästkragar hos Ica lite spontant för att piffa upp ute på altanen där vi skulle sitta och äta. Rosorna vissnade efter 3 dagar. Prästkragarna är fortfarande lika fina som dagen jag köpte dom. Älskar färgen på rosorna, så varm och härlig färg!

Regnet höll sig undan hela midsommaraftonen och midsommardagen, väldigt ovanligt men väldigt skönt. Vi som mumsade på maten var jag, Thobias, mamma, lillebror, Tord, Thobbes mamma och pappa och kissarna. Dom fick sig en och annan räka dom också. Hur var er midsommar?