Vad hände här?

Nu när jag loggade in på min blogg så möttes jag av detta:

 
Vad har jag missat liksom? Sitter här helt chockad och undrar hur min lilla blogg gick från 25 unika läsare om dagen till 1104. Det är ju helt bananas! Om någon har sett mig någonstans så får ni gärna slänga in en kommentar om vart. Kanske blogg.se satt mig på förstasidan, kan det stämma? Nää.. Jag har tusan ingen  förklaring! Vilka är ni förresten som läser min blogg? :)

Uppdate: Kom precis på att jag la ut detta inlägget i en bakgrupp jag är med i. Men inte tusan trodde jag att ni var så många som skulle kika in, vad glad jag blir! :D



Nya roligheter i bakskåpet!

För ett tag sedan var vi nere på Gotland och firade min lillebrors födelsedag, och då hade mamma bokat in något väldigt roligt - nämligen ett bakparty. Tänk er ett Tupperware-party fast med BAKGREJER. Ni kan ju tro att jag blev exalterad av alla sakerna som fanns, och ville jag köpa med mig hela hennes katalog - inte aaalls... Det blev dock några prylar, och sedan dess har det "råkat" bli två beställningar till, hehe. Dessutom så "råkade" det också bli en beställning på annat håll, så nu har jag massor av roligheter att baka med när denna sockerfria månad är över eller om någon gör en beställning. Tänkte visa er lite av sakerna jag beställt.

Ätbar pulverfärg, kavel till marsipan/sockerpasta, modelleringsverktyg och en utstickare som man snabbt gör blommor av om man har bråttom eller inte vill göra blommorna på fri hand. Det var denna jag använde mig av på gräddtårtan i tidigare inlägg.

Bokstavs- och siffferutstickare. Riktigt bra då man endast behöver trycka ner formen och sedan kan "ploppa ut" siffrorna enkelt och snabbt. Inget pill och kladd med andra ord. Dessa använde jag till barntårtorna senast.

Oj, denna bild vart visst lite suddig, men det får gå. Formar till cupcakes och praliner, utstickare i form av murgröna och mousse med smak av hallon. Hade även beställt med smak av Irish Coffee men den hade jag redan använt mig av när kortet togs. Dessa mousser var en test för att se om de var goda, och ja..

..det blev några till. Även lite sockerpasta fick följa med hem denna gång, i babyblått och lila. Så nu har jag ett litet lager hemma av grön, blå, lila, röd, svart, vit, gul och grå. Undrar vad jag kommer beställa nästa gång. Det är ju snart dags för skatteåterbäringen, och jag kan tänka mig att det blir ett "litet" paket som jag beställer då.



Tårtbeställningen

Ja, som vissa av er kanske sett på min Instagram (Ni hittar mig här) så fick jag för inte så länge sedan en beställning på tre tårtor. Två prinsesstårtor med barntema och en gräddtårta. Jag fick fria händer och jag blev faktiskt ganska nöjd med dom!

En av tre tårtbottnar som gjordes. Sammanlagt gick det åt 18st ägg till tre bottnar. Hujedamig.

Höga och fina blev dom, och av denna får man ut 3-4 bottnar beroende på tjocklek. Till prinsesstårtor gör jag alltid 4st tunna och till andra tårtor gör jag 3 lite tjockare bottnar.

Gräddtårtan börjar fyllas, denna blev med färska jordgubbar och grädde, vaniljsås och sedan ännu ett lager jordgubbar och grädde. Det slutade med att tårtan blev 4 bottnar hög och sammanlagt ca 13cm hög. Oops.

Slutresultatet blev lyckat tycker jag. Mitt i allt så tog grädden slut och vissa saker ville inte alls som jag ville, men det blev bra tillslut ändå.

Prinsesstårtorna fick bokstäver och siffror på sig, vilket jag tyckte passade barntemat bra. Väldigt behändigt att kunna köpa tårtboxar och underlägg ifrån konditorier tycker jag, så slipper man skicka med massa tårtfat och grejer som skall diskas och lämnas tillbaka osv.

Om bara 2 veckor så har jag fått uppdraget att göra 3 st studenttårtor, vilket känns väldigt kul! Det blir somriga smaker som citron, päron och jordgubb. Låter väl inte helt fel, eller vad tycker ni?



Sockerfritt, dag 24

Idag har jag varken orkat eller haft lust att ta kort då jag haft värk i benen och känt mig trött och slö hela dagen. Men en frukostbild blev det i alla fall, och vilken jäkla frukost det var!

Fil med jordgubbar, avokado- och kesoknäcke (vad annars?) och citronvatten.

Mellanmålet hamnade visst på kort också. Äggknäcke med kaviar, himla gott! Kaviar innehåller ju en del socker, men alltså.. hellre lite kaviar än en bulle. Typ.

När jag kom ut i köket häromdagen så hade Thobias köpt rosor till mig. Ibland vet han precis hur man skall muntra upp mig. Han är fin den där karln.

Till middag åt vi ugnstekt lax, potatis, rårivna morätter och en dill- och gräslöksås. Det var återigen så gott att jag glömde ta kort, hehe.



Några dagars sockerfritt

Här kommer lite bilder på vad jag ätit de senaste dagarna, eftersom bloggen blivit lite åsidosatt. Mycket beror på att vi de senaste dagarna har ätit lite rester och att det varit mulet och trist ute och därför varit svårt att få till snygga bilder. Dessutom så har jag varit mat-arg ett antal gånger och hunnit slänga i mig maten innan jag ens tänkt tanke på att ta kort, hehe. Så ni får hålla till godo med mestadels mellanmålsbilder. Men nu i veckan har jag skrivit en rejäl matlista för de kommande två veckorna, så misströsta inte, frestande bilder på mat kommer! Är ni intresserade av att se matlistor måntro?

En av dagarnas fika och också ett antal mellanmål under veckan. Ovispad grädde, vaniljpulver (inte vaniljsocker, utan pulver) och jordgubbar. Tyvärr fanns det inga svenska och inga ekologiska, så det fick bli belgiska.

Fredagens middag blev hemgjorda hamburgare med ost, sallad, tomat, hemgjord dressing och så lite ketchup. Ketchup innehåller ju en del socker, men äsch - det fick bli fredagsmyset, haha!

Mellanmål, galet gott med vattenmelon må jag säga!

Osötad ekologisk fil med Paulüns osockrade müsli med kakao och hallon.

Ni trodde väl inte att jag sviker avokadomackan riktigt än? Nejdå, still crazy about it!



Grillning med vänner

Det har varit tyst några dagar här på bloggen. Jag har återigen inte riktigt haft ork eller lust att blogga och jag har i princip ätit samma sak som alla andra dagar, avokado, avokado och - för omväxlingens skull - lite avokado! Men imorgon ska ni få en uppdatering på hur de senaste dagarna har sett ut. Idag grillade vi med vänner och åt ute i solen, trevligt och väldigt gott. 


Kyckling, entrecote, zucchini, klyftpotatis, potatissallad, sallad, örtsmör och lite såser. Galet gott! 
 
Detta åts igår, men det är också precis vad jag ätit till kvällsmellis. Jordgubbar och ovispad grädde. Sommar i en skål! 🍓



Sockerfritt, dag 18

Jaha, då var vi inne på dag 18 av min sockerfria kost. Jises vad tiden har gått fort. Idag har jag kämpat mig iväg till jobbet, trots dålig sömn och värk. Tog mig i alla fall igenom dagen och till min stora glädje får jag sovmorgon imorgon. Tack och tack! Den kan behövas eftersom jag skall upp tidigt och dekorera smörgåstårta. Min vän Carro har nämligen beställt en till sin avslutning imorgon. Så jäkla kul att få hjälpa mina vänner med massa gott. På fredag blir det två prinsesstårtor och en gräddtårta. Älskar jag att göra tårtor - oh ja! ♥

När jag kom hem så la jag mig i solen en stund, och sedan gjorde jag iordning smoothies till mig och Thobias. Denna gjordes med yoghurt, mandelmjölk, fryst mango och hallon. God och svalkande i solen.

Det här ser ju inte alls så gott ut som det faktiskt var. Det är i alla fall bakpotatis med en skinkröra gjord på crème fraiche, skinka, ananas och majonäs. Det blev över ifrån smörgåstårtan så jag tänkte att det säkert skulle bli gott till bakpotatis, och se på fasen, det gick alldeles utmärkt ihop.

Just nu sitter jag och äter lite cashewnötter och dricker loka. Ja, det är numera godis för mig. Har ätit det tre gånger under dessa 18 dagar, helt okej tycker jag. Nötter innehåller ju mycket bra fetter, och gott är det också. Dock väldigt kaloririka, så man ska nog inte äta allt för mycket. En deciliter brukar räcka för att göra mig nöjd, hehe. Tycker ni om nötter?



Supergod marinad till kött

Här mina vänner ska ni få ett riktigt gott recept på marinad, som funkar bra till kött. Som vanligt så har jag inga exakta mått, men jag ska ta på ett ungefär. I fortsättningen så får jag nog ta och skriva ner hur jag gör mina maträtter direkt, så jag kan återge er i precisa mått.


SUPERGOD MARINAD

3 dl olja (gärna ekologisk rapsolja)
½ dl soya
1 stor rödlök
1 solo vitlök eller 5-6 klyftor
1 tsk torkade chilifrön
1 tsk oregano
rivet citronskal
salt, svartpeppar

Blanda olja och soya i en skål och hacka ner rödlök och vitlök grovt. Tillsätt kryddorna och blanda väl. Soyan kommer vilja separera sig från oljan men det är ingen fara. Lägg i köttet och låt marinera i några timmar, helst i nära ett dygn så alla smaker får sätta sig ordentligt. Vänd på köttet då och då och rör runt i marinaden. Vi valde att helgrilla fläskytterfile, och då skall ni grilla den runt om på ganska hög värme tills ni får en krispig skorpa, och sedan lägga den lite på sidan av värmen tills den når upp till 65-70'C.



Sockerfritt, dag 15 & 16

Ja, som ni sett så har jag varit lite slö med uppdateringarna. Jag har inte känt mig helt tiptop de senaste dagarna, så jag har inte orkat sitta vid datorn. Jag har istället läst böcker, druckit thé, pysslat i trädgården och bara tagit det lugnt. Har knappt sett på tv de senaste dagarna heller för den delen. Jag tror att jag kommit in i någon period där allt på tv bara verkar vara strunt, och känner att jag bara slösar bort tiden när jag ser tv. För hur intressant är program som Top Model, Lyxfällan etc egentligen? Inte speciellt.. Ni ska få lite bilder ifrån var jag ätit senaste dagarna.

Ja, alltså avokado är min last just nu. Äter det här MINST en gång om dagen. Så. nedrans. gott.

I lördags så helgrillade vi fläskytterfile, och det var så himla gott med marinaden jag gjorde, och den blev sådär alldeles knaprig på utsidan och saftig på insidan. Så galet gott! Vi åt med ugnsrostade rotsaker, sallad och så testade vi en mango/chilisås ifrån Lallerstedt, och den var en hit tillsammans med det starka, saftiga köttet. Try it! Recept på marinaden kommer inom kort!

Ja tänk vad knasigt, tacos på en MÅNDAG? Det kan man ju bara äta på fredagar, eller? Jag är galet förtjust i tacos, gärna med mängder av guacamole till och massa goda grönsaker. Oftast äter vi köttfärs, men ibland äter vi kycklingtacos vilket också är vääldigt gott. Jag måste ha guacamole till tacos, annars blir det liksom inte riktigt lika gott. Har ni något 'måste' när det gäller tacos? Berätta gärna!

Idag har varit en ganska dålig mat-dag. Jag har inte varit hungrig alls och mest känt mig blaah. Jag har varken mått dåligt eller bra, jag har liksom bara tagit mig igenom dagen trots någon sorts tung känsla i bröstet. Vet inte vad eller varför, men humöret har inte varit vad det brukar vara. Så inte heller maten eller lusten att foto. Det har blivit tacos till middag idag igen, och på kvällen blev det fruktsallad med lättvispad grädde. Inte alls bra, och det är just såna dagar som jag känner för att springa och hämta en chokladkaka. Men trots massor av gott i skåpet så har jag låtit bli. Självdisciplin är mitt andra namn. Nu skall jag försöka sova så jag orkar jobba imorgon. God natt mina vänner! 



Sockerfritt, dag 12

Ja, så klart så missade jag även fredagen. Det är lite mycket nu med första arbetsveckan, saker i hemmet som skall fixas, många privata beställningar på tårtor etc. Men bättre sent än aldrig, som man brukar säga.
 
Fredagen började med att Thobias hade dukat fram frukost på bordet. Så för mig blev det ett ekologiskt, sockerfritt bröd med massa gott på och en kopp thé. Jag var inte speciellt hungrig men äta bör man annars dör man. Vad är det med mig och konstiga gamla uttryck idag? 
 
Lunchen blev en kycklingsallad från jobbet, och när jag kom hem åt jag detta som mellanmål. Banan, kiwi och apelsin med en klick kvarg. All frukt är ekologisk. Tyvärr så har jag inte kunnat hitta ekologisk kvarn än. Trist.

Kvällen avslutades med tacobuffé med vännerna, och det behövdes verkligen kan jag säga. Ett perfekt avslut på min första arbetsvecka. Idag grillade vi, och imorgon skall jag ge er receptet på marinaden jag gjorde, för jises så gott det blev!



Sockerfritt, dag 11

Ja, jag missade faktiskt att ta kort på typ allt jag åt igår, och på att uppdatera bloggen dessutom. Jag gick och la mig kl. 21, var så jäkla trött att jag nästan satt och nickade framför teven. Så då fick det bli sängen för min del. Har sovit rätt lite de senaste dagarna, och sedan jobbat på det, så det var nog inte så konstigt att jag var sliten igår. Ni skall dock få lite bilder av mig idag istället. 

Eftersom jag fått in några beställningar på tårtor denna månad så bad jag Thobias att svänga förbi Bivur på vägen hem från jobbet för att köpa några tårtkartonger. När jag sedan vaknade på morgonen hade han köpt med sig kycklingbaguetter och gjort thé. Så himla gott! Det här var enda matbilden jag tog under dagen. Hade fullt upp på jobbet och på kvällen blev det inte mer intressant än en chorizo med lite sallad.

På eftermiddagen kom solen fram en stund och jag passade på att plantera om mina tomater. Jag har några olika sorter nu och alla växer inte lika snabbt, så jag fick plantera om dom största bara, de andra får vänta någon vecka till innan de får komma ut. Är dock fortfarande osäker på om det är för kallt på kvällarna, isåfall får jag ställa in dom på altanen. Har jag någon läsare som odlar tomater som vet?

På jobbet fick jag lära mig hur man dekorerar smörgåstårtor. Jag har bara gjort och dekorerat små innan, så nu fick jag möjlighet att se även hur dom dekorerar de stora. Såhär smaskigt såg det ut när chefen var klar!



Sockerfritt dag 10 och ekologiskt

Den här dagen har även den blivit lite upp och ner. Jag har ätit alldeles för sällan och alldeles för lite. Jag skyller på dålig sömn och mycket att göra på arbetsträningen. Måste bli bättre på att ta tid för att äta, även om jag inte känner att jag hinner. Mat är viktigt för min kropp just nu.

På tal om mat så var jag lätt grinig imorse när jag insåg att både keso och avokado var  slut - katastrof! I ren protest, halvstress och i total fantasiblockering åt jag fil med banan, och glömde att ta ett kort på den tråkiga frukosten. Senare på dagen blev en trött och hungrig Hannah lite lätt mat-arg inne på Willys. Det slutade med att det blev en hamburgare från max och en loka. Inte det bästa, men det fick fasen bli så. Istället för  middagsbild skall ni få en bild på lite av handeln idag. Jag försöker köpa det mesta ekologiskt, varför kanske kommer i ett inlägg någon gång, men kort sagt så är djur, natur och hälsa viktigt för mig. Idag var både ekologisk olivolja och kiwi billigare än o-ekologiska varor. Sånt gillar jag!

Visste ni att om varor som är märkta med Arla-kon är svenskproducerade, medans de varor med endast Arlas märkning kan vara producerade på bla. dansk mjölk ifrån kor som äter genmodifierat foder? Det visste inte jag fram tills för ett par veckor sedan. Nu köper jag enbart svenskproducerad ost. Helst skall det vara svekologiskt (svensk och ekologiskt) men det är sällan det finns tyvärr. Bryr ni er om vad ni köper för mat?

Såg denna i affären och ville testa då den snurrat runt på mitt Instagramflöde (HKlasson heter jag där) och fått väldigt gott betyg. Mitt betyg? - Nja. Okej i smak och krämig i konsistens, inte lika sträv som andra kvargar (kvarger?) men ändå, ingen favorit hos mig. Dessutom innehåller den sötningsmedel, vilket jag vill undvika. Åt i alla fall med ett berg av jordgubbar, som ni ser, och DET var nedrans så gott må ni tro!

Nu ska jag stänga mina gröna och hoppas på att allt går som det ska imorgon, för om det gör det så blir jag en ännu gladare tjej! Kanske det äntligen börjar vända för mig igen? Hoppas, hoppas,hoppas! God natt mina vänner!



Sockerfritt, dag 9

Idag har mina vanor blivit lite ändrade. Jag gick tidigare till arbetsträningen för att hjälpa till med leveranser och sen körde jag på tills lunch då jag insåg att jag helt hade glömt bort att äta, vilket ledde till att jag åt mjukt bröd för första gången på dessa nio dagar. Nåja, jag åt lunch när jag kom hem vid 14, så det fick väl gå an. Till lunch äter jag oftast middagen från dagen innan, så det blir inga spännande bilder av det.

Middagen fixade sambon, till var väldigt skönt efter att ha kommit hem efter 4,5km löprunda, där jag faktiskt SPRANG hela rundan utan att stanna (okej, jag stannade och knöt min sko en gång!) Jag har inte sprungit mer än 3km förut, och då har jag gått lite varje gång. Men nu sprang jag hela tiden och även om det inte gick fort så kändes det väldigt bra. Middagen blev en snabbis, marinerad stekt kyckling med sallad och en kall sås.

Dålig bild på mitt kvällsmål. Varma jordgubbar med kvarg och en kopp thé. Jag är skapligt trött idag (därav den dåliga bilden) efter att ha blivit väckt straxt innan 06 av några män som asfalterade gångstigen (som ligger 3 meter ifrån vårt sovrumsfönster.)  Hela huset skakade och dånade och dessutom så gick en av arbetarna tydligen in på vår gård och ställde sig och glodde in på vår inglasade altan. Thobbe gjorde inget, men hade det varit jag hade jag frågat honom vad tusan han gjorde inne på vår gård.  

Nu skall jag stänga mina gröna och hoppas på att jag får sova ostört inatt. Det brukar oftast inte bli så, men jag somnar alltid med hoppet! God natt mina vänner.



Sockerfritt, dag 8

Första veckan är över och en ny vecka har börjat. Jag smygvägde mig i torsdags och 0,7kg slimmare blev jag på de fyra dagarna, så man kan ju hoppas på att det fortsätter i det spåret. Sambon har tappat 2 kg på veckan som gått. Rätt bra, trots att han ätit både ljust bröd, korv med bröd och annat "strunt" enligt mig. Hehe. Min värk är faktiskt bättre, så det här med att ta bort socker var nog en bra idé. Speciellt eftersom jag idag skulle på min första dag på arbetsträning. Det gick superbra och jag tror äntligen att jag hittat någon som förstår min sits och som jag kommer att trivas väldigt bra ihop med. Sen att jag får göra det jag gillar på dagarna, det är bara ännu ett plus!

Frukosten idag. Jag har blivit vansinnigt tokig i avokado, om jag inte visste bättre så skulle man kunna tro att jag var gravid och fått cravings. Men så är ju inte fallet. Ledsen att göra dig besviken mamma ;).

Middagen blev en "tar det jag har hemma" och resultatet blev riktigt bra. Jag älskar när mina tankar sätter ihop smaker som funkar så bra ihop, för då kan jag lägga till ännu ett recept till min egen kokbok (dvs pärmen som någon gång är tänkt att fyllas med bilder och recept på sånt som jag själv kommit på.) Det här blev i alla fall en fiskgratäng med torsk, purjolök, gotländsk kajp (MUMS), körsbärstomater, grädde och kryddor. Riktigt gott tyckte både jag och sambon! Receptet kommet i veckan, för det här måste ni prova!

Det här tycker jag är fantastiskt roligt. Jag lägger oftast upp mat till både mig och sambon eftersom jag tycker att det är viktigt med presentationen med mat, eftersom man faktiskt "äter" med ögonen också. Som ni ser så blev det inte så idag. Han tycker att han är en mästare på det här med uppläggning. Jag håller nog inte riktigt med..

Vilken tallrik skulle ni helst äta?



Bilder ifrån mitt halvvägs till 50-firande

För knappt två veckor sedan så fyllde jag 25 år (japp, nu är jag gammal!) och min familj var här och hälsade på från Gotland. Denna gång var det mamma, pappa, farmor och mormor som kom upp, väldigt trevligt eftersom det bara är mamma som varit här i huset sedan tidigare. Det är bra tur att vi har gäststugan så att alla får plats när de kommer på besök. Vad är det man säger nu då, "finns det hjärterum så finns det stjärterum!" Tänkte bjuda på lite bilder som togs under de få (3) dagarna dom var här.
Jag ÄLSKAR frukost! Det är det bästa målet på dagen , förutom mellis, lunch och middag.. och eh.. fika och allt därimellan. Ja, jag älskar att äta. Det är ett under att jag inte rullar fram.

Detta är min kära mormor med kaffetermosen i högsta hugg. Eftersom jag älskar frukost, så älskar jag att vara många vid bordet så man kan duka upp en riktigt härlig frukost med allt möjligt gott. Jag mår som bäst när jag får välja och vraka mellan pålägg, grönsaker och drycker. Ännu bättre är det såklart med trevlig sällskap.

Till lunch hade jag fixat ihop en smörgåstårta, det är alltid uppskattat och det åts med god aptit. Jag kommer nog aldrig göra något annat recept än den jag gör nu, för denna är verkligen den godaste smörgåstårtan jag vet. Ja, där kom det igen *skryt skryt* hehe.

Min kusin Sandra som numera bor i Örebro kom med sina barn och gratulerade mig, och det bjöds på bullar, kakor, tårta och jordgubbar. Tror ingen var hungrig när vi var klara, hehe.


Bjöd även på denna tårta, vilket jag fick för mig på morgonen att jag skulle göra. Som vanligt så har jag mina konstiga idéer mig för, jag ser något framför mig och så måste jag liksom testa hur det blir. Den här lär göras igen för den var himla god! Chokladbottnar, fylld med Irish Coffee-mousse och jordgubbar.

Fick ett blombud och tänkte "vad i hela.. vem tusan kan ha skickat denna?" eftersom alla som brukar skicka blommor till mig (dvs mamma, haha!) redan var på plats. När jag öppnade såg jag att det var från min fina vän Emma och jag blev så glad att jag blev alldeles tårögd. TACK igen älskade vän! ♥

Jag fick så otroligt mycket bra och fint, både av familjen och av vännerna som kom och gratulerade mig på lördagskvällen när familjen hade åkt hem. Trots att jag sa att det enda jag ville ha var en fin kväll med vännerna så kom i princip alla med någon present. Ni är så fina allihop! ♥

Jag vet inte, men jag tror att mina vänner ville få mig full, hehe.

Från familjen fick jag bland annat denna Kärcher fönsterputsare som jag önskat mig. Jag har 21 fönster om man räknar in altandörrarna i glas, så att putsa dom tar enorm tid och är väldigt jobbigt för kroppen, så denna blev jag så himla glad för! Gick direkt ut och testade den och den är SÅ. JÄDRA. BRA. Fick även ett presentkort på 2500kr (Jag trodde knappt mina ögon) av min kära familj, så snart är den där stora härliga sängen min. Ny säng känns väldigt nödvändigt just nu, vår knarrar nämligen om man rör ett lillfinger. Typ.

Jag hade en sån fantastiskt bra och härlig födelsedag och födelsedagsfest, och jag vill ge så mycket kärlek till alla som valde att fira den med mig. Jag kunde inte ha finare familj och vänner än er, ni är guld allihop! Tack tack och TACK! ♥



Persiljejärpar

Här kommer receptet på persiljejärparna jag lagade här om dagen. Som vanligt så har jag inget recept egentligen, men skriver på ett ungefär, sen får man såklart reglera kryddmängden efter vad man själv tycker är gott.
 

PERSILJEJÄRPAR
 
1,5 dl grädde
500g blandfärs
1 ägg
0,5 dl ströbröd
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
½ tsk chilipulver
2 tsk torkad persilja eller ett knippe färsk

Sätt ugnen på 175'C. Blanda alla kryddor med grädden och låt dra i någon minut. Blanda i  ägg och ströbröd och ha sedan i köttfärsen och blanda väl. Om man vill kan man här testa att steka en liten bit för att se om smaken är bra eller om man vill ha mer krydda i. Blöt händerna med lite vatten och rulla sedan till järpar och stek på hög värme tills du fått fin färg runtom. Lägg järparna i en ugnsform och stek färdigt i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera gärna med en god sås och inlagd dillgurka!
 



Sockerfritt, dag 5

Missade att lägga upp fredagens matintag, så ni får den idag istället. Jag skyller på att jag varit lite upp och ner denna helg. Tror ni mig inte så kan jag tala om att tvål på tandborsten inte är det godaste.. 
 
Fredagens frukost bestod av fil med blåbär och frön, hårt bröd med avokado och citronpeppar, två körsbärstomater och en kopp med Yogi's thé med citron, lakrits och maskros. Så underbart gott! 
 
Det blev faktiskt bara en bild under fredagen, eftersom jag passade på att äta upp resterna från gårdagen, och dessutom sov länge pga vädret. Vid regn och dåligt väder får jag värre värk och oftast en härlig migrän, så orken fanns inte riktigt där. Mellis blev kaffe och hårt bröd med keso, alltid gott! 
 
Under lördagen och söndagen så får ni inga matintag, utan då får ni recept istället. Så lite senare kommer receptet på persiljejärparna upp till er. Tycker det är så roligt att ni vill ha recepten på det jag lagar, det får mig att vilja fortsätta med bloggandet, och känna att jag delar med mig av något. Nu ska jag fixa lite lax, vad det blir till vet jag inte än, men en god sallad är givet! 
 
Vad äter ni helst till lax? 



Vegetariskt pasta med spenat och vitlök

Fick frågan om att ge ut receptet på min pasta som gjordes häromdagen, och självklart skall ni få det. Jag gör ju sällan efter något recept, jag slänger bara ihop något som jag tror kan funka, och oftast så blir det faktiskt väldigt gott. *skryt skryt* Men jag skall försöka återge receptet så gott det går åt er.
 

VEGETARISK PASTA MED SPENAT OCH VITLÖK

Pasta till 4 portioner, gärna fullkorn
5-6 hackade soltorkade tomater
1 påse färsk bladspenat
1-2 vitlökar (solo) eller 4-5 vitlöksklyftor
ca 4 dl grädde
2 msk creme fraiché
smör att steka i
olivolja

Koka spaghettin tills den nästan är klar, den skall fortfarande ha lite tuggmotstånd (dvs vara al dente.) Under tiden spaghettin kokar så gör du iordning såsen. Värm en stekpanna på medelvärme, ha i smör och olivolja, pressa i vitlök och lägg i spenatbladen. Låt dra någon minut tills spenaten börjar krympa ihop. Under tiden hackar du tomaterna. Ha i tomaterna och häll sedan på grädden och creme fraichén och sänk värmen. Låt sjuda ihop några minuter och smaksätt med salt och svartpeppar, eventuellt lite cayennepeppar. Häll av pastan men spara lite av vattnet tills senare. Ha i spaghettin i stekpannan och vänd ner i såsen, häll eventuellt på lite av pastavattnet (någon matsked) för att binda ihop såsen med pastan. Servera med lite ruccola och parmesan på toppen, och en skvätt olivolja! Vill man göra den icke-vegetarisk så kan man tillsätta bacon tillsammans med vitlöken.



Sockerfritt, dag 4

Fjärde dagen är nu snart över och jag har ännu inte varit frestad av varken chokladen, chipsen eller godiset som ligger i skåpet. Inte ens när jag sett film, som brukar vara godisstund för mig, har jag varit direkt sugen. Igår åt jag några nötter och sen var jag nöjd och glad igen! Idag har jag funderat lite på det här med att vara hälsosam, och vilken otrolig skillnad det är på vad folk anser vara just hälsosamt. Kanske kommer ett inlägg om det någon gång, nu ska ni få se delar av min mat-dag. 
 
Frukosten blev inte riktigt så nyttig som andra dagar. Jag äter helst hårt bröd men igår kväll var jag så sugen på att baka att jag slängde ihop ett filmjölksbröd. Bättre det än kakor tänker jag. Så frukosten blev två skivor bröd och kaffe. Farligt gott bröd! 
 
Middagen blev persiljejärpar, ugnsstekta rotsaker, pepparsås, egeninlagd dillgurka och en syrlig tomatsallad. Tror inte jag behöver tala om för er hur gott det var. Lunchen blev förresten pastan sen igår, och den har ni ju redan sett. 
 
Jag har redan fått några frågor om recept, vilket jag tycker är fantastiskt kul! Så jag tänkte såhär, i veckan bloggar jag om vad jag äter, och på helgen så lägger jag upp recepten på det ni bett om. Vad tror ni om det, bra deal? Ingen cykel på köpet. 



Sockerfritt dag 3

Ja, denna dag började inte riktigt som planerat. Jag har varit så jäkla trött och haft så ont i kroppen att jag inte tog mig ur sängen förrän kl 14, så det har bara blivit frukost, lunch, kvällsmål och några nötter idag. Inte riktigt som jag hade velat ha det, men jag höll mig i alla fall borta ifrån socker. Just när jag har migrän så äter jag gärna lite godis, men idag blev det några nötter istället. 
 
Frukosten blev inte förrän 15. Då blev det något snabbt, eftersom jag hade noll lust att äta. Fil, Pauluns müsli ned hallon/kakao och ett ägg som inte kom med på bild. 
 
Lunch/middag åts runt 19, då blev det en vegetarisk pastarätt. Fullkornspasta med grädde, vitlök, soltorkade tomater, chili, spenat och massa svartpeppar. Sjukt gott! 
 
Kvällsmålet glufsade jag i mig innan jag hann ta kort, men bestod av tre skivor nybakat filmjölksbröd med smör och ost. Inte det nyttigaste brödet, men nedrans så gott! Lite thé på det och sen är det nog läggdags för mig. Som förra gången, hojta om ni vill ha recept på något. 



I detta ögonblick




Myser under filten med Gibson på magen/bröstkorgen och funderar på vad mitt kvällsmål skall bli. Funderar på tonfiskröra, keso, eventuellt kvarg med lite bär. Har ni några goda förslag så tas det tacksamt emot! 



Sockerfritt dag 2

Vad roligt att ni vill följa min månad och se vad jag äter, ta del av tankar och recept! Jag ska försöka att uppdatera varje kväll vad jag ätit under dagen. Utöver det sockerfria så försöker jag även att äta var 3-4 timme och herreminjesus, jag är ju konstant hungrig! Det är fantastiskt hur snabbt kroppen kan ställa om sin metabolism, och man märker direkt hur blodsockret håller sig på en jämn nivå. Jag blir inte sötsugen på kvällen, har lugn mage och förhoppningsvis så kommer även värken lindras när jag ätit bra ett tag. För det är främst därför jag gör detta, för att se om det hjälper att lindra min värk. Nu ska ni få se mina tre viktigaste mål för dagen, frukost, lunch och middag. Har även klämt in två mellanmål bestående av i stort sett samma som min frukost. 
 
Frukost kl 09 blev thé, knäckebröd med keso, skinka, paprika och gurka. Jag är medveten om att skinkan innehåller socker, men skulle jag undvika precis allt socker så skulle jag få dricka vatten dagen i ända. Typ. 
 
Kl 13 var det dags för lunch bestående av en omelett med spenat, keso, kyckling, tomat och massa svartpeppar. Åt ett knäckebröd med paprika och citronpeppar på också. Sjukt gott!
 
 
Middag kl 19. Jag vet. Det här ser sjukt beige och tråkigt ut, men jävlar i min lilla låda vad gott det var! Skulle haft broccoli till men jag var hungrig som en gnu så det glömdes bort. Hähä. Ugnsstekt kycklingfilé kryddad med Alpnaerings kycklingkrydda, potatisklyftor och morötter i vitlöksolja och oregano, och en kall sås på créme fraiche, kycklingkrydda, färsk vitlök, chili och lite persilja. Mumma!
 
Vill ni ha recept så är det bara att hojta till så lägger jag upp det! 



En månad utan socker

Ja, ni läste rätt. Gottegrisen nummer ett skall nu ha en månad utan socker (glukos). Det betyder en månad utan det uppenbara glass, kakor, tårtor etc, men även dolt socker som i sötad juice, fruktyoghurt etc. Kommer dock att äta frukt och bär (fruktos) under denna tid, för frukt innehåller ju även bra fibrer och vitaminer. Mjölksocker är jag lite skeptiskt till att ta bort, jag äter redan ganska lite mejerier, och eftersom även mejerier innehåller vitaminer och mineraler, och det enda jag vill äta i sås-väg just nu är kalla såser på créme fraiche, så får det tusan gå. Vill redan nu ta fram elvispen, men nej - här blir inga kakor gjorda! (På en månad..)
 
Mellanmålet idag. Hårt bröd med leverpastej/ost och grönsaker, och så några körsbärstomater. 
 
Middagen. Ugnsstekt lax, fullkornsvete, rårivna morötter, grönt och en sås på créme fraiche, chili och dill. 
 
Jag kom inte på förrän efter lunch att jag planerat att ta kort på vad jag äter under denna månad, så därför blir det bara mellanmål och middag idag. Skulle ni vilja se på bloggen vad jag ätit under dagen, är det intressant för er som läser? Släng gärna om en kommentar! 



Seg 25-åring rapporterar

God eftermiddag. En seg 25-åring har ni här bakom skärmen. Vi firade nämligen min födelsedag igår genom att ha fest med vännerna, och vi kom inte i säng förrän det hade ljusnat ute. Helt fantastisk kväll med underbara vänner, god dricka, smörgåstårta-käk mitt i natten och fina presenter. Jag har så mycket bilder att visa er från den senaste tiden men det får vänta tills senare för nu ligger jag i mat-koma. Jag har nämligen nyss tjockat i mig en kebab, världens bästa dagen-efter mat! 
 
 



En snabb favorit - Tonfiskröra

Jag älskar när lunch och mellanmål går snabbt att göra och är väldigt gott. Så lite krångel som möjligt och ni har mig på fall. Just därför är detta verkligen någon ni borde testa på om ni är lika lata som mig. 
 

TONFISKRÖRA
 
1 burk tonfisk i olja
3-4 msk majonäs
1/2 hackad rödlök
1 tsk citronsaft
 
Häll av oljan från tonfisken och lägg i en burk. Rör ner majonäs, citronsaft och rödlök. Enklare än så blir det inte! Jag äter röran oftast som på bilden ovan med avokado och ägg, vilket är ett perfekt mellanmål eller lättare lunch, eller på rostmacka med lite extra citronsaft. Väldigt gott det också!