Julgodis, bröd och tacokväll

Hallå där, säg blåbär! Just nu bakas det bröd här hemma på Tegvägen. Sitter och väntar på att degen skall jäsa klart så att jag kan få baka ut dem. Det är ett nytt påhitt jag slängt ihop, så håll tummar och tår för att det blir bra! Blir det bra så ska ni självklart få receptet senare. 
 

Igår gjorde jag mintkyssar, skumtomtefudge, chokladfudge med havssalt och rostade även lite hasselnötter som jag skall göra trillingnöt av senare ikväll. För ni vet väl att de tagit bort trillingnöten ur aladdin- och paradisaskarna? *skandal skandal, julen är förstörd* Det är så himla enkelt att göra egna, så här blir det jul ändå. Sambon sitter och skär grönsaker till tacos, och jag skall snart slänga ihop tacokrydda till köttfärsen. Det är ju såå mycket godare med hemgjord tacokrydda! Finns säkert massor med saker jag skall göra utöver detta, men just nu är huvudet inställt på att få detta klart, så får vi se vad huvudet orkar med senare, haha. Hoppas ni har det fint allihop! 



Måndag morgon.

God morgon. Just nu är klockan 07.45 och jag sitter och försöker hålla mig vaken tillsammans med en kopp chai. Jag har varit vaken hela natten så nu börjar mina trötta ögon att protestera. Anledningen till att jag spenderat denna natt i vaket tillstånd är för att jag igår sov väldigt länge, både på grund av värk i ben och höfter, men även för att jag helt enkelt bara var galet trött.

Senaste veckorna har jag känt mig extremt trött och utmattad, vilket förmodligen är en blandning mellan det gråa, trista vädret och min fibromyalgi. Jag vet att jag inte borde sova länge på dagarna, för att det ger mig svårare att sova på nätterna, men vad ska man göra när man helt enkelt inte klarar att hålla sig vaken? Förut tvingade jag mig upp vid 07-08, och gick och lade mig runt 22-23, vilket gjorde att jag runt lunchtid alltid somnade på soffan eller fick lägga mig och sova någon timme i sängen, annars fungerade inte resten av dagen. Numera försöker jag ta mig upp vid 09-10 och lägga mig när jag är trött. Men att ha extrema svårigheter för att somna på kvällen + att känna sig trött hela tiden är inte det lättaste att dras med. Får se om jag kan hålla ut till ikväll och lägga mig vid 20-21. Har ni några tips på hur man lättare somnar så mottages dom gärna!

Ska försöka få upp svaren från frågestunden snart också, så det inte blir bara en massa recept. Det är ju trots allt ingen bakblogg, även om bakning är en stor del av mitt liv. Nu skall jag nog ta mig lite frukost, gärna något i stil med detta:




Saffransbiscotti med mandel

Nu har julbakandet dragit igång på riktigt här hemma, och huset luktar till och från av bland annat saffran, pepparkaka, choklad, pepparmint och glögg. Alla de härliga dofter som hör julen till! Självklart skall jag dela med mig av mina bästa recept till er, så ni också kan få dessa härliga dofter, bakverk och godis hemma hos er! Först ut i julbakandet stod saffransbiscotti. En ljuvligt god liten munsbit som är alldeles utmärkt till en kopp glögg, eller varför inte som tillbehör i en dessert?

Oftast associerar vi ordet "biscotti" med torkade, skurna skorpor. Men visste ni att ordet "biscotti" kommer ifrån det italienska språket och egentligen omfattar alla sorters småkakor? Det betyder även "bakad två gånger" och innehåller ofta enkla ingredienser som mandel, hasselnötter och någon krydda. Mina innehåller mandel och den bästa kryddan jag vet i juletider - saffran.


SAFFRANSBISCOTTI MED MANDEL
  • 200g smör
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 0,5g saffran (1pkt)
  • 1-1,5 msk hett vatten
  • 7-9 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 150g flagad eller grovhackad mandel

 

GÖR SÅHÄR:  Vispa ihop smöret och de båda sockersorterna. Tillsätt sedan äggen ett efter ett, vispa mellan varje ägg. Lös saffranen i det heta vattnet och låt det svalna lite innan du tillsätter det till smeten, Blanda i mjöl och bakpulver och vispa till en jämn smet, tillsätt mandeln. Degen skall vara lite kladdig men ändå hanterbar. Du kan behöva knåda in mandeln och mer mjöl med händerna. Rulla till 4-6 längder beroende på hur stora du vill ha dina biscotti. Jag gjorde 8 st längder på tre plåtar, i ungefärlig tumtjocklek, då jag vill ha dom ganska små. Grädda på 200'c i ca 8-10 minuter. Sänk sedan värmen till 175'c och grädde ytterligare i 12-15 minuter. Du behöver inte ta ut plåtarna under tiden. Ta ut plåtarna och sänk värmen till 50'c. Skär längderna i ca 1,5 cm tjocka snittar, och lägg dem med snittytan upp. Låt torka i ugnen i 60 min och stäng sedan av ugnen, låt stå i ugnen tills den är kall. Det går också bra att ställa luckan på glänt och låta de torka i ugnen över natten.



Dumlekladdkaka med Plopp

Ja, tiden för bloggen har inte riktigt funnits där senaste tiden. Det har varit fullt upp med adventspyssel, storhandling, julklappshopping och planering inför jul, och självklart den vanliga vardagen. Men nu kommer receptet på vad som bakades här hemma för ett par dagar sedan, nämligen en supergod kladdkaka med Dumle och Plopp. Två av mina favoriter i en och samma kladdkaka kan ju inte bli fel, eller hur?
  
 
KLADDKAKA MED DUMLE OCH PLOPP
  • 2 ägg
  • 3 dl rörsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl smält smör (ca 100g)
  • 5 st små plopp
  • 10 st dumlekolor

 

GÖR SÅHÄR:  Rör ihop ägg och socker i en skål, vispa ej. Sikta sedan ner vaniljsocker, kakao och vetemjöl. Smält smöret och låt svalna av en aning, tillsätt i skålen och rör till en jämn och fin smet. Häll smeten i en smord och bröad form på ca 20cm, tryck ner Plopp och Dumle runt om i formen och grädda på 180´c i ca 10-15 minuter beroende på ugn. Kladdkakan skall ännu vara lite kladdig i mitten när den tas ut. Låt svalna och avnjut sedan med till exempel vispad grädde